Καρυδόπιτα παραδοσιακή ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ, από το sintayes.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια υπέροχη σιροπιαστή, παραδοσιακή καρυδόπιτα. Το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό που μπορείτε να το γευτείτε είτε πασπαλισμένο με καρύδια ή με σιρόπι σοκολάτας ή με σαντιγί ή παγωτό. Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για μια καρυδόπιτα που η τέλεια γεύση και υφή της θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σας!!!

Μερίδες: 14-16

συνταγή icon Χρόνος: 30 λ + 45 λ ψήσιμο

συνταγή icon Δυσκολία: Εύκολη

 

Υλικά συνταγής

  • Για τη καρυδόπιτα:
  • 6 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ½ κοφτή κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το ταψί:
  • βούτυρο και φρυγανιά τριμμένη
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • Για γαρνίρισμα-συνοδευτικό:
  • χοντροκομμένη καρυδόψιχα ή σαντιγί ή παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη καρυδόπιτα: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να “στέκεται”. Στη συνέχεια σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν, να “λιώσει” η ζάχαρη και έχετε ένα αφράτο μείγμα.
  2. Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτετε τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο) και τη τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε και τη καρυδόψιχα και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Σταδιακά αρχίζετε να ρίχνετε τη μαρέγκα, λίγη τη φορά, ανακατεύοντας πολύ απαλά με τη μαρίζ, με αργές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Μην ανακατέψετε γρήγορα και ζωηρά γιατί θα χάσει “τον αέρα της” και δεν θα έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
  4. Για το ταψί και το ψήσιμο: Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο ταψί με διάσταση βάσης 23×33 εκ. περίπου ή αντίστοιχης χωρητικότητας στρογγυλό ταψί (ή και στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο). Το πασπαλίζετε καλά με τη τριμμένη φρυγανιά και “τινάζετε” τη περίσσια.
  5. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε τη καρυδόπιτά σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αφαιρείτε τη καρυδόπιτά σας από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 5 λ από το σημείο βρασμού. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνετε και το κονιάκ και ανακατεύετε.
  7. Εν το μεταξύ, κόβετε τη καρυδόπιτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τη σιροπιάζετε ομοιόμορφα, ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά το καυτό σιρόπι στη καρυδόπιτα. Αφήνετε για 1-2 ώρες τη καρυδόπιτά σας μέχρι να κρυώσει καλά και απορροφηθεί όλο το σιρόπι και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με μπόλικο τριμμένο καρύδι ή με σαντιγί ή με παγωτό ή με σιρόπι σοκολάτας.

 

 

https://tinyurl.com/4nfcvpd

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *