Τούρτα με καρύδι, από την Luise και το Radicio!

Πολύ ιδιαίτερη τούρτα με καρυδένιο παντεσπάνι, βουτυρόκρεμα, γυαλιστερό μαγειρεμένο γλάσο και καραμελωμένα καρύδια. Από το radicio.com. 
4.5 αστέρια από 6 άτομα 

Προετοιμασία: 1 και 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 50 λεπτά | Σύνολο: 2 ώρες και 10 λεπτά 
Συνταγή για: 12 μερίδες 

Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: θερμίδες | Λιπαρά: γρ.



Υλικά συνταγής για το κέικ: 
Φαρίνα225 γρ. (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) 
Μπέικιν πάουντερ1 κουταλάκι τσαγιού 
Τριμμένα καρύδια100 γρ. 
Μαλακωμένο βούτυρο225 γρ. 
Ζάχαρη225 γρ. 
Αυγά4 μεγάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) 


Υλικά συνταγής για τα καραμελωμένα καρύδια: 
Ζάχαρη80 γρ. 
Καρύδια10 μισά 


Υλικά συνταγής για τη βουτυρόκρεμα: 
Μαλακωμένο βούτυρο125 γρ. 
Βανίλια1/2 κουταλάκι εκχύλισμα 
Γάλα2 κουταλιές σούπας (σε θερμοκρασία δωματίου) 
Άχνη ζάχαρη250 γρ. 


Υλικά συνταγής για το γλάσο: 
Αυγά2 μεγάλα, μόνο το ασπράδι 
Ζάχαρη350 γρ. 
Νερό4 κουταλιές σούπας 
Κρεμόριο1/4 κουταλάκι τσαγιού (cream of tartar) 



Οδηγίες: 


Για το κέικ:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόχαρτο 2 στρογγυλά ταψάκια 24 εκ. Ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα καρύδια σε μπολ (θα τα χρησιμοποιήσετε αργότερα)
2. Χτυπάτε με το μίξερ, το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν καλά (μην ξεχνάτε να μαζεύετε τακτικά το βούτυρο από τα τοιχώματα του μπολ για να είναι ομοιογεννές το μείγμα). Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα. Τέλος προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι , ενώ ανακατεύετε απαλά, με κουτάλι τη ζύμη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
3. Χωρίζετε το μείγμα στα 2 ταψάκια που ετοιμάσατε και στρώνετε την επιφάνεια καλά.
Τούρτα καρύδι, πριν το ψήσιμο
4. Ψήνετε τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά (ελέγχετε πριν τα βγάλετε αν έχουν ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα). Τα βγάζετε και αφού τα αφήσετε μερικά λεπτά μέσα στα ταψάκια, τα αναποδογυρίζετε σε σχάρα, αφαιρείτε το λαδόχαρτο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για τα καραμελωμένα καρύδια:
5.Βάζετε την ζάχαρη σε κατσαρολάκι και το βάζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε χωρίς να το ανακατέψετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καστανό χρώμα. Κατεβάζετε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτετε τα καρύδια και κουνάτε το κατσαρολάκι, να καλυφθούν παντού τα καρύδια με καραμέλα. Με κουτάκι βγάζετε τα καρύδια, πάνω σε σιλικόνι ή σε λαδωμένο λαδόχαρτο και τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
καραμελωμένα καρύδια
Για την βουτυρόκρεμα:
6. Βάζετε το μαλακωμένο βούτυρο, την βανίλια το μισό γάλα και την μισή ζάχαρη άχνη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάτε να γίνουν απαλά. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και όσο από το υπόλοιπο γάλα χρειαστεί και ξαναχτυπάτε μέχρι να πάρετε μια αφράτη, εύκολη στο άπλωμα βουτυρόκρεμα.
Συναρμολόγιση:
7. Βάζετε τον πρώτο δίσκο κέικ σε πιατέλα με την κρούστα προς τα κάτω. Από πάνω απλώνετε την βουτυρόκρεμα. Πάνω από την βουτυρόκρεμα, βάζετε τον δεύτερο δίσκο κέικ με την κρούστα προς τα πάνω.
Για το γλάσο:
8. Βάζετε σε ανθεκτικό στη θερμοκρασία μπολ, τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το νερό και το κρεμώριο. Βάζετε το μπολ, πάνω από σκεύος που έχετε ήδη στη φωτιά, με νερό που σιγοβράζει (μπαιν μαρί). Χτυπάτε με μίξερ χεριού (γίνεται και με το χέρι, αλλά είναι πολύ κουραστικό) μέχρι το γλάσο να φουσκώσει, να γίνει άσπρο και γυαλιστερό και όταν ανασηκώνετε το μίξερ να σχηματίζονται στιβαρές μύτες (περίπου 10 λεπτά)
9. Απομακρύνετε το μπολ από το νερό που βράζει και γρήγορα (γιατί το γλάσο σφίγγει γρήγορα), απλώνετε το γλάσο, με σπάτουλα ή κουτάλι στην επιφάνεια και ολόγυρα στην τούρτα. Πριν το γλάσο σφίξει, διακοσμήστε την τούρτα με τα καραμελωμένα καρύδια.
10. Η τούρτα αυτή αντέχει πολύ καλά εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος. Καλύτερα αφήστε την μερικές ώρες, να “δέσουν” οι γεύσεις μεταξύ τους, πριν την σερβίρετε.

Μαγειρεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από την Luise

 

http://www.radicio.com/%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B9/

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *