Λαγάνες – Laganes, by Gabriel Nikolaidis and the Cool Artisan!
Αυτή η συνταγή για λαγάνα είναι μια από τις πλέον αγαπημένες μου! Την κάνω όλο το χρόνο, και ειδικά το καλοκαίρι! Μπορείς να βάλεις από πάνω ότι είδος «topping» θέλεις, μαύρη ελιά, ντοματίνια, κρεμμύδι, και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο. Εγώ την κάνω συχνά ακόμα και με χοντροσπασμένη φέτα, σε περιόδους μη νηστείας.
Υλικά
- 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Πετάμε το γλυκάνισο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
- Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
- Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
- Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
- Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
- Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
- Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Ingredients
- 750 grams strong flour (used for bread )
- 1 sachet of dry yeast
- 1 Tbsp salt
- 1 teaspoon sugar
- 1/2 cup of tea olive oil
- 1 cup of tea sweet wine
- 2 tablespoons sesame
- 1 cup lukewarm water
- 1 teaspoon anise (optional)
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Directions
- If you are going to use anise boil it in the water for 4-5, strain and allow to become lukewarm.
- Discard the star anise.
- Sieve the flour in a bowl.
- Sprinkle the yeast and sugar, make a hole in the middle and add the oil and the wine.
- Start kneading a little bit to add the lukewarm water as much as the dough does not stick in hand and peels away from the walls of the pan.
- Finally sprinkle the salt. Place the dough on the work surface and knead vigorously for 5-6 minutes.
- Put it in the pan.
- Cover it with a towel and let to rise and double in volume, it takes about 45 to 1 hour. When doubled in size divide in two parts.
- Give the two doughs the shape of a flat bread that is not thicker than a finger.
- Arrange the flat bread on a baking pan and press with your fingers to make little dents.
- Let it stand for another 20 minutes.
- Sprinkle a few water drops and some sesame seeds.
- At that point you may add your favorite topping.
- Bake in preheated oven at 170 ° C at the last rack for about 45 until browned and crispy .
Η συνταγή είναι από την εκπομπή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
http://coolartisan.net/laganes/
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Λαγάνα χωρίς ζύμωμα, από την αγαπημένη Ελπίδα Χαραλαμπίδου και το elpidaslittlecorner.blogspot.gr!
Λαγάνα παραδοσιακή σπιτική, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις "Συνταγές Πάνος"!
Λαγάνα από την Μπέττυ μας, και το "Taste of life by Betty"!
Εύκολη και λαχταριστή σπιτική λαγάνα(Video), από τους Χάρη και Μιχάλη Καρελάνη και το Redmoon-foodah...
"Λαγάνα.. αλά LifeTree! Χωρίς γλουτένη, χαμηλών υδατανθράκων!", από την Sukrin και τη LifeTree!
"Λαγάνες γεμιστές χωρίς ζύμωμα", από την αγαπημένη Ελπίδα Χαραλαμπίδου και το elpidaslittlecorner.bl...
Αφήστε μια απάντηση