Τούρτα φαντασίας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Αυτή η τούρτα φτιάχτηκε με υλικά τα οποία είχαν περισσέψει στο ψυγείο, από άλλα γλυκά. Συνδύασα με την φαντασία μου, τα υλικά που είχα χωρίς ζύγισμα, χωρίς ακρίβεια, χωρίς σκέψη. Έτσι απλά με το μάτι ανακάτευα τα υλικά, όπως μου ερχόταν στο μυαλό εκείνη την ώρα. Τελικά βγήκε ένα φανταστικό αποτέλεσμα. Μια φανταστική αρμονία γεύσεων, αλλά και επιτυχία στην υφή. Αποτελείται με βάση από έτοιμη βάφλα, με μους καραμέλας, μους σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού, πολτό ανανά, ή σιρόπι μαρασκίνο, και καρύδια. Τέλος γαρνιρισμένη με ψητές καραμελωμένες μπανάνες, κράμπλ αμυγδάλου, ή καραμελωμένα φουντούκια, σιρόπι σοκολάτας, και σιρόπι καραμέλας γάλακτος. Να σας πω ότι αλλιώς την φαντάστικα, και ξεκίνησα να την κάνω, και στην πορεία άλλαξα τεχνική. Το αποτέλεσμα… απίστευτα μοναδική γεύση.

Υλικά για στρογγυλό τσέρκι 22-24 εκ.:

Για την βάση:
ένα πακέτο έτοιμες βάφλες από το σ. μάρκετ

Για την μους καραμέλας:
200 γρμ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, (1/2 κουτί)
440 γρμ. κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή
2 ασπράδια αυγών, (60 γρμ.)
20 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. κρέμα γάλακτος
5 γρμ. φύλλο ζελατίνα

Για την μους σοκολάτα-πραλίνα:
100 γρμ. πραλίνα φουντουκιού*
180 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
160 γρμ. κρέμα γάλακτος
90 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
2 κουτ. γλ. σιρόπι μαρασκίνο, ή λικέρ μαρασκίνο, ή 1 φέτα φρέσκο ανανά, πολτοποιημένο, (εγώ είχα ανανά και έβαλα)
30 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα

Για την πραλίνα φουντουκιού:*
120 γρμ. φουντούκια
60 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τις καραμελωμένες ψητές μπανάνες:
2 μέτριες μπανάνες
λίγο βούτυρο λιωμένο
ζάχαρη καστανή
κανέλα σκόνη
τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για το γαρνίρισμα:
σιρόπι σοκολάτας
σπιτικό σιρόπι καραμέλας γάλακτος (βλέπε συνταγή)
κράμπλ αμυγδάλου, ή καραμελωμένα φουντούκια

Εκτέλεση συνταγής:

Πραλίνα φουντουκιού:*
1. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικά τηγάνι τη κρυσταλλική ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να λιώσει, και να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. (προσοχή μην την κάψετε).
2. Ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, και ανακατεύουμε να κολλήσει η ζάχαρη παντού. Τα αδειάζουμε αμέσως πάνω σε μία λαδόκολλα, και τα απλώνουμε γρήγορα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
3. Τα σπάμε κομμάτια, τα βάζουμε στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε. Κρατάμε στην άκρη 80 γρμ. για το γαρνίρισμα, και στα υπόλοιπα 100 γρμ. συνεχίζουμε το χτύπημα αρκετά, έως ότου πολτοποιηθούν καλά, και γίνουν μία ρευστή πάστα.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Μους καραμέλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό. Κατόπιν ζεσταίνουμε καλά τα 50 γρμ. κρέμα γάλακτος, και λιώνουμε μέσα την ζελατίνα, αφού πρώτα την στραγγίξουμε καλά.
2. Την αδειάζουμε στα 200 γρμ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια με τα 20 γρμ. ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα, και την ομογενοποιούμε με το καραμελωμένο γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.
4. Προσθέτουμε διαδοχικά 350 γρμ. παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (από τα 440 γρμ. που χτυπήσαμε), και ομογενοποιούμε απαλά με την μαριζ.
5. Στρώνουμε σε ένα στρογγυλό τσέρκι 22-24 εκ. κομμάτια βάφλας, καλύπτοντας καλά τα κενά, για να μην μας βγει η μους.
6. Αδειάζουμε την μους, και την βάζουμε στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου να παγώσει.

Μους σοκολάτας:
1. Βάζουμε τα 130 γρμ. κρέμα γάλακτος στη φωτιά, έως ότου αρχίζει να βράζει. Την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει. Την αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, και προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού, και το μαρασκίνο, ή τον ανανά αν βάλουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
2. Προσθέτουμε τα 90 γρμ. παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, (από τα 440 γρμ. που χτυπήσαμε), και ενσωματώνουμε απαλά με το μίγμα σοκολάτας. Προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά.
3. Πασπαλίζουμε επάνω στην παγωμένη μους καραμέλας λίγα χοντροκομμένα καραμελωμένα φουντούκια, 1 κουταλιά είναι καλά, και αδειάζουμε επάνω την μους σοκολάτας. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα περίπου, να σφίξει καλά η μους.

Μπανάνες:
1. Καθαρίζουμε, και κόβουμε τις μπανάνες λοξός, στα 4. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, και τις αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο.
2.
 Πασπαλίζουμε επάνω αρκετή κανέλα, και λίγο μοσχοκάρυδο. Τέλος πασπαλίζουμε μπόλικη ζάχαρη καστανή.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240-250 C. βαθμούς, για 15-20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Ολοκλήρωση:

1. Παίρνουμε ένα λεπτό μαχαιράκι, και το βουτάμε σε βραστό νερό. Το σκουπίζουμε, και το περνάμε γύρω στο τσέρκι, ανάμεσα τσέρκι και γλυκό, ώστε να ξεχωρίσουμε το γλυκό από το τσέρκι, και αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι.
2. Τοποθετούμε τις μπανάνες κατά διαστήματα στην άκρη του γλυκού. Πασπαλίζουμε με κράμπλ αμυγδάλου, ή με τα καραμελωμένα φουντούκια που κρατήσαμε.
3. Γαρνίρουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας στο κέντρο του γλυκού, και κατόπιν με σιρόπι καραμέλας τις μπανάνες, και λίγο σε όλο το γλυκό. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Tips:
Αν θέλετε βάλτε περισσότερες μπανάνες, κόψτε τις κομματάκια, και καλύψτε σχεδόν όλη την τούρτα, ή φτιάξτε δυο κυκλικές σειρές με κομματάκια στην άκρη του γλυκού.Διακοσμήστε την όπως αρέσει σε εσάς.

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/03/fiction.html#more

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *