Βυσσινάδα Σπέσιαλ, από τον Άρη Σωτηρίου και το neanikon.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Επέλεξα άθερμο πετιμέζι γιατί είναι ελαφρύ, εύγευστο και ευχάριστο. Σε αντίθεση με το κοινό πετιμέζι, που σε κάποιες περιπτώσεις (όχι πάντα) είναι λίγο βαρύ, το άθερμο λειτουργεί υπέροχα στις συνταγές. Και ειδικά εδώ μπορώ να πω πως το πετιμέζι δεν ακούγεται καθόλου στη γεύση. Το πανίσχυρο βύσσινο κάνει θαύματα!

Βυσσινάδα

Θα χρειαστούμε:

1300 γρ ζουμερά βύσσινα (χωρίς τα κουκούτσια προκύπτουν περίπου 1000 γρ)
600 γρ ελαφρύ στη γεύση πετιμέζι (2 μπουκάλια)

ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση κουκουτσιών
μήλο λαχανικών με λεπτή σήτα ή σουρωτήρι

Προκύπτει περίπου 800 ml συμπυκνωμένη βυσσινάδα

Αφαιρούμε αποβραδίς τα κουκούτσια από τα βύσσινα και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη μαζί με το πετιμέζι. Τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο ώστε να κατεβούν τα υγρά από το φρούτο.

Την επόμενη μέρα αλέθουμε λίγο το μείγμα στον επεξεργαστή τροφών (ή λίγα λίγα στο μούλτι) και τοποθετούμε τον πολτό σε μία κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει να βράζει περνάμε με προσοχή το καυτό μείγμα από τον μύλο λαχανικών ώστε να αφαιρέσουμε τα φρούτα και να πάρουμε τους χυμούς. Δεν πιέζουμε πολύ γιατί δεν θέλουμε να τα λιώσουμε, αλλά μόνο να τα ξεζουμίσουμε. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά για πιο «καθαρό» αποτέλεσμα μπορούμε με ένα σουρωτήρι και ένα κουτάλι να πιέσουμε ώστε να βγει αποκλειστικά ο χυμός.

Το σιρόπι που προέκυψε το τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε και λίγο να ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν έδεσε είτε ρίχνοντας μία σταγόνα σε ένα παγωμένο πιάτο και εξετάζοντας αν η τελική πυκνότητα προσεγγίζει ένα παχύρρευστο (αλλά που ρέει) σιρόπι ή με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μόλις φτάσει στους 105 βαθμούς. Δεν θέλουμε να το συμπυκνώσουμε περισσότερο γιατί μπορεί να βαρύνει η γεύση και επίσης να μην αραιώνεται εύκολα με το νερό.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πλένουμε σχολαστικά τα μπουκάλια μας και τα αποστειρώνουμε τοποθετώντας τα στο φούρνο, στους 150 βαθμούς, στον αέρα για 15 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος τοποθετούμε και τα καπάκια τους. Τα αφαιρούμε και μέσα τους ρίχνουμε το σιρόπι. Σημαντικό: τα δύο υλικά (γυαλί και σιρόπι) πρέπει να εξίσου ζεστά, διαφορετικά το γυαλί μπορεί να σπάσει. Βέβαια μπορείτε να αποφύγετε τη διαδικασία της αποστείρωσης και απλά να αποθηκεύσετε τη βυσσινάδα στο ψυγείο.

Για να την σερβίρουμε, σε ένα ποτήρι βάζουμε 2 δάκτυλα σιρόπι, παγωμένο νερό και μπόλικα παγάκια!

Βυσσινάδα

Λίγες Παρατηρήσεις ακόμα:
1. H βυσσινάδα, λόγω του πετιμεζιού έχει ελαφρά πιο σκούρο χρώμα από την κλασσική. Αλλά και πάλι μόλις αραιωθεί αποκτά κανονικά κόκκινο χρώμα! Στην φωτογραφία, οφείλω να πω, πως το έχω τονίσει ώστε να έχει την ίδια ένταση με τα υπόλοιπα γραφικά.
2. Αυτή τη φορά η παρουσίαση βασίστηκε περισσότερο στη γραφιστική και λιγότερο στη φωτογραφία. Είναι κάτι που θέλω πολύ να μάθω και να εξελίξω, για αυτό και έδωσα περισσότερο βάρος.
3. Το μπουκαλάκι της πρώτης εικόνας, που χρησιμοποίησα και στη φωτογράφιση για τις καρτ ποστάλ, το εντόπισα στο Μοναστηράκι. Πιθανότατα είναι της δεκαετίας του 50, μιας και τότε κυκλοφορούσαν αυτά τα υπέροχα «κοντόχοντρα» μπουκαλάκια και σε αναψυκτικά. Το συγκεκριμένο γράφει «Σπέσιαλ Αμαρουσίου» και το μόνο που βρήκα κάπου στο Internet ήταν μία απλή αναφορά πως ήταν μία μικρή βιοτεχνία παραγωγής αναψυκτικών στο Μαρούσι.
4. Το concept της πρώτης εικόνας έχει βασιστεί σε μια πανέμορφη παλιά διαφήμιση της Φιξ για το χυμό μήλο. Δείτε την εδώ  (πηγή:Kalithea)

 

 

 

http://www.neanikon.gr/vissinada/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *