Τάρτα με καραμέλα και ξηρούς καρπούς, από τον chef Στέλιο Μάνδαλο και το steliosmandalos.gr!

Υλικά

Για την ζύμη:
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες της χρήσεις,
40 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική καστανή,
5 γραμμάρια κανέλλα,
5 γραμμάρια μοσχοκάρυδο φρέσκο τριμμένο,
3 γραμμάρια αλάτι,
125 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους,
1 λοβό φρέσκιας βανίλιας (θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα σποράκια),
2 κρόκοι αβγών.

Για τη γέμιση:
250 γραμμάρια ζάχαρη,
60 γραμμάρια νερό,
180 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
40 γραμμάρια βούτυρο,
20 γραμμάρια μαύρο ρούμι,
100 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα ανάλατα,
150 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα ανάλατα.

Προετοιμασία

Για την ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το τοποθετούμε σε μια μπασίνα μαζί με τα υπόλοιπα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών σε ένα ξεχωριστό μπολ και ενσωματώνουμε στα στέρεα. Προσθέτουμε το βούτυρο από το ψυγείο και ανακατεύουμε διαλύοντας το και ανακατεύοντας το με τα στέρεα. Στρώνουμε την ζύμη μας αναμεσα σε δύο λαδόκολλες και αφήνουμε στο ψυγείο για δύο τουλάχιστον ώρες. Το ιδανικό είναι για  ένα δωδεκάωρο τουλάχιστον. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24 cm  και στρώνουμε την ζύμη μας όσο το δυνατόν γίνεται με λιγότερες κινήσεις έχοντας πάχος περίπου 3 με 4 mm.  Η ζύμη λόγω του βουτύρου που έχει παγώσει θα είναι αρχικά λίγο σκληρή και εύθραυστη αλλά σε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου θα μαλακώσει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μην μας φουσκώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 18 με 20 λεπτά στον αέρα και στην μεσαία θέση.

Για την γέμιση: Σε μια κατσαρόλα μεσαίο μεγέθους βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και θερμαίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και γίνει καραμέλα (περίπου 8 με 10 λεπτά). Στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος με πολύ προσοχή διότι θα δημιουργηθεί κοχλασμός και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε επιστρέφοντας την κατσαρόλα στην φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει αρκετά το μείγμα μας και ταυτόχρονα να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το μείγμα στην τάρτα που έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος όσο είναι χλιαρό.

Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε ζεστή.

Tip:

  • Το αλεύρι για καλύτερα αποτελέσματα και πιο αφράτη τάρτα μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι ζαχαροπλαστικής.
  • Μπορούμε είτε να αποθηκεύσουμε το πλασμένο μας ζυμάρι στην κατάψυξη και να το ψήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον έχοντας το απλωμένο στις λαδόκολλες
  • Μπορούμε να ψήσουμε τις τάρτες και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη αεροστεγώς κλεισμένες για όσο καιρό θέλουμε

 

tart-with-nuts-and-caramel

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *