Colomba di Pasqua (ιταλικό τσουρέκι) από τον Giorgio Spanakis και το i-food !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά:
 550 γρ. αλεύρι σίτου σκληρό
 10 ml βύνη (2 κουτ. γλυκού)
 75 γρ. πορτοκάλι γλασέ
 75 γρ. κίτρο γλασέ
 5 γρ. ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
 180 ml γάλα φρέσκο πλήρες
 250 γρ. βούτυρο
 4 βανίλιες
 180 γρ. ζάχαρη
 50 γρ. μέλι
 6 κρόκοι αυγού
 30 γρ. μαγιά νωπή (ή 24 γρ. ξερή)
 4 πρέζες αλάτι (10 γρ.)
 Υλικά για το γλάσο:
 80 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ)
 80 γρ. ζάχαρη άχνη
 3 ασπράδια αυγού
 Υλικά για το γαρνίρισμα:
 50 γρ. ζάχαρη χοντρή κρυσταλλική (για διακόσμηση)
 100 γρ. αμύγδαλα (ολόκληρα με τη φλούδα)

Προτεινόμενες μερίδες: 15
Συνολικές θερμίδες: 7180
Θερμίδες ανά μερίδα: 479


 Εκτέλεση

Θα φτιάξουμε 2 colomba των 750 γρ. η κάθε μία.

Colomba_Seq1

Βήμα 1ο: Λιώνουμε τη μαγιά σε 50 ml χλιαρό γάλα (όχι ζεστό, για να μην καεί η μαγιά) (φωτ. 1) και προσθέτουμε τη βύνη (φωτ. 2), 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 3). Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη. Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (όπως ο φούρνος με αναμμένο μόνο το φως) και το αφήνουμε για 30 λεπτά.

Colomba_Seq2

Βήμα 2ο: Παίρνουμε τη ζύμη (φωτ. 4) και τη ζυμώνουμε με 80 ml χλιαρό γάλα (φωτ. 5), συμπληρώνοντας 100 γρ. αλεύρι (φωτ. 6). Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).

Colomba_Seq3

Βήμα 3ο: Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι (φωτ. 7), 80 γρ. ζάχαρη, 50 ml χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον ειδικό γάντζο για ζύμες. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και 80 γρ. βούτυρο (αφού το αφήσουμε να μαλακώσει) ώστε να ομογενοποιηθεί καλά με την υπόλοιπη ζύμη (φωτ. 8). Όταν η ζύμη μας έχει γίνει ελαστική και «δεμένη», δημιουργούμε μια μπάλα (φωτ. 9), τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως).

Colomba_Seq4

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Βήμα 4ο: Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλάτι, 100 γρ. ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού (φωτ. 10). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι, τους κρόκους και λίγο – λίγο 200 γρ. αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο 170 γρ. βούτυρο.

Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και η ζύμη να γίνει ελαστική. Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα γλασέ κομμένα σεbrunoise (φωτ. 11) και πλάθουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 4 ώρες σε ζεστό μέρος (όπως προηγουμένως) (φωτ. 12).

Colomba_Seq5

Βήμα 5ο: Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και τη βάζουμε σε δύο φόρμες ειδικές με σχήμα «colomba» (λευκό περιστέρι) και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες, φωτ. 13).

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με ένα σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη (φωτ. 14) και το αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ, φωτ. 15). Θα πρέπει να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα, που όταν το περιχύσουμε πάνω από την colomba να μην τρέχει στα πλάγια (φωτ. 16).

Colomba_Seq6

Βήμα 6ο: Πασπαλίζουμε την colomba με τα ολόκληρα αμύγδαλα (φωτ. 17) και τη χοντρή ζάχαρη (φωτ. 18). Ψήνουμε την colomba σε στατικό φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για τα πρώτα 10 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά (κάνουμε την κλασική δοκιμασία ψησίματος με ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα).

Αφήνουμε το γλυκό να γίνει χλιαρό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής μπορούμε να το γεμίσουμε με σοκολάτα ή κρέμα.

Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *