Creta Carob

Υλικά

Για τη βάση:

  • 11 μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive, σπασμένα

  • ¼ κούπας ζάχαρη

  • ¼ κούπας βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 4 πακέτα (των 225γρ) κρέμα τυριού σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 1/3 κούπας ζάχαρη

  • 6 μεγάλα αυγά

  • 3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

  • 5 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι:

  • 2 κούπες ζάχαρη

  • ½ κούπα νερό

  • ¾ κούπας κρέμα γάλακτος

  • 3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

 

Διαδικασία

Για τη βάση:

Βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 230 C.

Σε ένα μπλέντερ σπάμε τα μπισκότα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ψίχουλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε μέχρι τα ψίχουλα να πάρουν την υγρασία του βουτύρου.

Βάζουμε τα μπισκότα στη βάση μιας φόρμας 22 εκ και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στο μεταξύ, δεν σβήνουμε το φούρνο.

 

Για τη γέμιση:

Με ένα μίξερ, χτυπάμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα τυριού και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Χτυπάμε και πάλι μέχρι να ανακατευτούν.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με τη βάση μπισκότου.

Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150C.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει, να έχει ψηθεί στις άκρες και το κέντρο να κουνιέται ελαφρώς, γύρω στα 55 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μια σχάρα. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το γλυκό για να χαλαρώσει στις άκρες και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Σερβίρουμε με σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι.

Για τη σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι:

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει σιρόπι κεχριμπαρένιου χρώματος, για περίπου 9 λεπτά.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος.

Βάζουμε και πάλι στη φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ (η σάλτσα μπορεί να γίνει και την προηγούμενη μέρα).

Αφήνουμε να παγώσει, καλύπτουμε αεροστεγώς και διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/614/Cheesecake-portokali-me-saltsa-karamelas-kai-portokaliou

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *