Το τέλειο εκμέκ! The perfect ekmek! The easiest Ekmek (with a chocolate base) by Gabriel Nikolaidis and the “Cool Artisan”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια super σοκολατένια συνταγή με βάση από τσουρέκι και βελούδινη κρέμα!

 

Το τέλειο εκμέκ! Μια super σοκολατένια συνταγή με βάση από τσουρέκι και βελούδινη κρέμα!

The perfect ekmek! A super recipe with a brioche base and velvety cream!

Υλικά για 12 κομμάτια

Υλικά για τη βάση

  • 1 τσουρέκι 450 γρ.
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 βανίλιες

Υλικά για τη σαντιγί

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 50-100 γρ. άχνη ζάχαρη

γρήγορο, εύκολο, εκμέκ σοκολάτα, κρέμα, συνταγή, γλυκό, ekmek, chocolate, easy, recipe, cool artisan, Γαβριήλ ΝικολαίδηςΕκτέλεση

Για τη βάση

  • Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το τσουρέκι αφού το κόψουμε σε κομμάτια για να γίνει τρίμματα.
  • Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη τη βγάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε μέσα τη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα και όταν λιώσει μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα τρίμματα του τρουρεκιού.
  • Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το σιρόπι και μετά αδειάζουμε όλο αυτό σε ένα τσέρκι ή σε ένα ταψάκι 25Χ35 εκατοστά.
  • Το απλώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  • Πιέζουμε καλά με την παλάμη για να γίνει μια καλή βάση καθώς παγώνει στο ψυγείο.
  • Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε καλά ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν.
  • Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος-ζάχαρης, ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίσουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα, όπως αν τα βάζαμε όλα μέσα.
  • Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
  • Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για να μην ”πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
  • Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν μυρίζει αλευρίλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί.
  • Από πάνω από την κρέμα βάζουμε μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας καθώε κρυώνει.
  • Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει.

Για τη σαντιγί

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη και να ”στέκεται”.
  • Προσοχή μην την παραχτυπήσουμε και ”κόψει”.
  • Τη σαντιγί αυτή τη βάζουμε πάνω από την κρέμα όταν αυτή έχει παγώσει και βέβαια αφαιρώντας τη μεμβράνη.
  • Αν θέλουμε διακοσμούμε το γλυκό με berries και ζάχαρη άχνη

γρήγορο, εύκολο, εκμέκ σοκολάτα, κρέμα, συνταγή, γλυκό, ekmek, chocolate, easy, recipe, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαίδης

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ingredients for 12 pieces

Ingredients for the base

  • 1 brioche 450 gr.
  • 150 gr. sugar
  • 100 gr. water
  • 75 gr. couverture chocolate, chopped

Ingredients for the cream

  • 1 liter of milk
  • 6 egg yolks
  • 200 gr. sugar
  • 100 gr. cornflour
  • 100 gr. butter
  • 2 vanillas

Ingredients for the cream

  • 500 ml cream
  • 50-100 gr. caster sugar

γρήγορο, εύκολο, εκμέκ σοκολάτα, κρέμα, συνταγή, γλυκό, ekmek, chocolate, easy, recipe, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαίδης

Directions

For the base

  • Cut the brioche in large chunks and work it in the food processor.
  • Transfer in a large bowl.
  • In a saucepan put the water with the sugar, put on fire and remove it when the sugar starts to melt.
  • Add the chocolate.
  • Stir well with a whisk to get the chocolate melted.
  • When melted pour the mixture into the bowl with the brioche trimmings.
  • Stir with a spoon so that the syrup goes everywhere.
  • Empty all this mixture in a hoop and spread well so that is the same thick everywhere.

For the cream

  • Beat well the egg yolks with half the sugar in a large bowl, until fluffy.
  • Add 2 tablespoons milk, vanilla and cornflour and mix well.
  • Put the remaining milk in a pot, add the remaining sugar and put the pot on the fire. Don’t mix the sugar with the milk.
  • When the mixture reaches the boiling point, pour some of it into the bowl with the eggs with a spoon and mix with whisk so that the eggs get heated but they are not cooked as scrambled.
  • Pour 3-4 more tablespoons of the hot milk and stir constantly.
  • Pour the egg mixture back into the saucepan with the milk and stir with whisk until cream thickens.
  • It needs to be stirred in low heat so that the cream does not get burned. This also helps so that the flour is cooked and does not give a bad smell.
  • Remove from heat, add the butter and stir until melted.
  • Pour the cream directly onto the brioche base. On top of the cream put a membrane so that it rests on the cream to prevent a crust.
  • Allow the cake to freeze for at least a couple of hours.

For the whipped cream

  • Beat the cream whipped in a mixer along with the sugar until fluffy.
  • Beware not to over beat it.
  • Add the cream on top of the dessert when it’s cold, after you have removed the membrane of course.
  • You may decorate the dessert with berries.

Recipe via Akis Petretzikis

Serve With Love

http://coolartisan.net/2014/07/08/the-easiest-ekmek-with-a-chocolate-base/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *