Μάνγκο Τιραμισού με Σάλτσα Σμέουρου απο το Spice House!!

://www.facebook.com/spicehousegreece?fref=pb&hc_location=profile_browser

Υλικά

για το τιραμισού
1 κλωναράκι βανίλιας
450 γρ. τυρί μασκαρπόνε
500 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αβγών μεσαίου μεγέθους
125 ml λικέρ Grand Marnier
130 ml χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο (χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια)
270 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
3 μεγάλα, ώριμα μάνγκο (350-400 γρ. το καθένα), καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες* με πάχος 0.5 εκ.
1 κουταλιά βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας

για τη σάλτσα σμέουρου
2 κουταλιές σούπας νερό
55 γρ. ζάχαρη
250 γρ. φρέσκα σμέουρα (ή κατεψυγμένα)
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο (χυμός από 1 λεμόνι)

Μερικά επιπλέον σμέουρα και φέτες μάνγκο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκ. και ύψους τουλάχιστον 7 εκ., μίξερ χειρός (ή μίξερ με βάση), μικρός επεξεργαστής τροφίμων, λεπτό κόσκινο

Προετοιμασία

για το τιραμισού
Βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας και τοποθετήστε από πάνω ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Κόψτε με ένα μαχαίρι το κλωναράκι βανίλιας στη μέση κατά μήκος και, χρησιμοποιώντας την μεριά του μαχαιριού που δεν κόβει, αποξύστε τους σπόρους και τοποθετήστε τους σε ένα μεγάλο μπωλ (ή στο μπωλ του μίξερ βάσης). Προσθέστε το τυρί μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τους κρόκους. Χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός (ή με το εξάρτημα ‘φτερό’ του μίξερ βάσης) μέχρι να έχετε μια πηχτή κρέμα.

Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε το Grand Marnier και το χυμό πορτοκαλιού. Πάρτε τα μισά σαβαγιάρ και ξεκινήστε να τα βυθίζετε ένα-ένα στο υγρό μείγμα κι έπειτα να τα τοποθετείτε στον πάτο της φόρμας. Προσέξτε να μη μουλιάσετε τα σαβαγιάρ για πολλή ώρα γιατί θα διαλυθούν. Χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Όταν η βάση της φόρμας έχει καλυφθεί από μια στρώση σαβαγιάρ, απλώστε από πάνω το 1/3 από το μείγμα κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια κι από πάνω τοποθετήστε μια στρώση φέτες μάνγκο, χρησιμοποιώντας το 1/3 των φετών.

Επαναλάβετε τη διαδικασία βουτώντας τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο υγρό μείγμα και δημιουργώντας μια στρώση μπισκότου. Από πάνω απλώστε 1/3 της κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια και έπειτα 1/3 φέτες μάνγκο. Ρίξτε το υπόλοιπο 1/3 κρέμας μασκαρπόνε με βανίλια πάνω από το μάνγκο και κρατήστε τις υπόλοιπες φέτες μάνγκο για να διακοσμήσετε την κορυφή της τούρτας.

Καλύψτε το γλυκό με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Θα σας πρότεινα να το αφήσετε για 4 ώρες στο ψυγείο.

για τη σάλτσα σμέουρου
Εντωμεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα σμέουρου. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ’ τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει λίγο το σιρόπι κι έπειτα ρίξτε το μέσα σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα σμέουρα και το χυμό λεμονιού. Επεξεργαστείτε τα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Περάστε τον πουρέ από ψιλό κόσκινο για να απαλλαγείτε από τα σποράκια και βάλτε τη σάλτσα σμέουρου στο ψυγείο αφού πρώτα την καλύψετε με πλαστική μεμβράνη.

Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα σμέουρου 3 μέρες πριν και να την διατηρήσετε στο ψυγείο.

*Δε χρειάζεται ν’ ανησυχείτε για το αν οι φέτες μάνγκο είναι τέλεια κομμένες. Τουλάχιστον όχι για τα 2/3 αυτών που θα μπουν στο εσωτερικό του τιραμισού. Το υπόλοιπο 1/3 των φετών μπορείτε να τις κόψετε λίγο πιο προσεκτικά εφόσον αυτές θα είναι που θα διακοσμήσουν το γλυκό σας.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *