Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς – Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts by Evi and “The Healthy Cook”!
for english scroll down
Καλή Σαρακοστή! Δεύτερη συνταγή με σοκολάτα στην σειρά…. Τώρα πλέον καρφώθηκα πως περνάω μια φάση σοκολατομανίας, η οποία πρέπει να σταματήσει πολύ σύντομα! Με τι άλλο όμως να υποδεχθείς την Μεγάλη Σαρακοστή από έναν μυρωδάτο και λαχταριστό χαλβά? Έτσι λοιπόν για σήμερα ένας χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, περιχυμένος (προαιρετικά) με νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας και διακοσμημένος με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι από τα χεράκια της Ξανθής, είναι νομίζω ότι πρέπει. Έτσι, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, γιατί αυτή την εποχή μας περικυκλώνουν…
Η συνταγή αυτή βγάζει 15 μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κάνετε την μισή δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο που δεν θα σας «βαρύνει» το γλυκό.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 15
Υλικά:
χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:
- 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 300 ml απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο
- 5 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. αμύγδαλα
- 230 γρ. μέλι (οι αυστηροί χορτοφάγοι αντικαταστήστε το μέλι με μισό φλυτζάνι ζάχαρη)
- 435 γρ. ζάχαρη
- 4 φλυτζάνια νερό
- 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)
- 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά λάδι καρύδας
- 225 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 1 τσιμπιά αλάτι
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:
- Αλείψτε τους ξηρούς καρπούς με πολύ λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίστε τους στο τηγάνι ή στο φούρνο. Μετά σπάστε τους στο γουδί σε μεγάλα κομμάτια.*
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Το αφήσουμε να βράσει, ξαφρίζοντας το, για 5 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και το διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 8-10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά
- Ρίχνουμε (με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πεταχτεί!!) το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για πολύ λίγο μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε την βανίλια και τα σύκα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.** Ανακατεύουμε.
- Φορμάρουμε τον χαλβά όσο ακόμα είναι λίγο χλιαρός. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκό το κουταλιού.
νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι και την φυτική κρέμα, ανακατεύοντας που και που.
- Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως.
- Προσθέτουμε το σιρόπι και την βανίλια και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Φυλάμε το γλάσο στο ψυγείο, σε δοχείο με καπάκι για περίπου 2 εβδομάδες. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί, ή, βυθίζουμε το βάζο σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.
Σημειώσεις:
*Για να αλείψω τους ξηρούς καρπούς με λάδι, χρησιμοποίησα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλη ψεκασμού του κτήματος Φωτή, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι πραγματικά πολύ πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις και πολύ νόστιμο!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
**Ο χρόνος που θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας εξαρτάται από το αν θέλετε να λιώσουν τελείως και να γίνει όλος ο χαλβάς σοκολατένιος, ή να μείνουν πιο συμπαγείς και να διακρίνονται μέσα στο μείγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ ζεστός. Διαφορετικά, θα αφήσετε να κρυώσει ο χαλβάς αρκετά.
Second recipe with chocolate in a row …. Now I think I’ve exposed myself of spending a chocoholic’s phase, which must be stopped very soon! What other recipe to use in order to welcome the Great Lent, rather than a fragrant and delicious halva? Well, today we cook a chocolate halva with nuts, topped with (optionally) chocolate sauce and decorated with wonderful orange spoon sweet from the hands of Xanthi. Because we have to do something to sweeten a bit our everyday life, since, lately, bad news and distress surround us…
Semolina halva is a traditional Greek dessert, cooked usually during the fasting seasons, and especially the Great Lent. Traditionally it does not contain chocolate and hazelnuts. It is usually made with almonds and lots of cinnamon.
This recipe yields 15 servings. Feel free to make half of it, if that seems too much to you. It is important to use a mild in taste olive oil.
Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts
halva with chocolate and nuts
- • 450 g. coarse semolina
- • 300 ml soft and mild olive oil
- • 5 dried figs, finely chopped
- • 100 g. hazelnuts
- • 100 g. almonds
- • 230 g. honey (vegans may substitute honey for ½ cup sugar)
- • 435 g. sugar
- • 4 cups water
- • 150 g. chocolate drops
- • 1 stick cinnamon
- • a few drops of vanilla extract
- chocolate sauce (optional)
- • 1 cup (250 ml) vegetable cream
- • 1 tablespoon coconut oil
- • 225 g. dark chocolate, in pieces
- • 2 tablespoons maple syrup or honey
- • 1 pinch of salt
- • a few drops of vanilla extract
- •
- • orange spoon sweet, drained well from the syrup (optional)
- Spray the nuts with a tiny amount of olive oil and roast them. Then break the nuts in the mortar, in large pieces.*
- In a medium saucepan, over medium-high heat, prepare the syrup, warming the honey, sugar, water and cinnamon. Let it boil, skimming it, for five minutes. Then turn down the heat and keep it at a low boil.
- In a large saucepan over medium-low heat, heat the olive oil and roast the semolina until it gets golden color, about 8-10 minutes.
- Add nuts and mix well.
- Pour (with great care, because it will pop!!) hot syrup to roasted semolina and stir.
- Reduce heat and let it boil for a while until it thickens and unstuck from the pan. Remove from the heat.
- Add the vanilla and figs and mix. Cover with a cleantowel and let the mixture cool.
- Finally, add the chocolate drops. ** Mix.
- Form the halva when it is still a bit lukewarm. Drizzle, if desired, with chocolate sauce and garnish with orange spoon sweet.
- chocolate sauce (optional)
- In a saucepan, over medium heat, heat the coconut oil, salt and vegetable cream, stirring occasionally.
- When warm, add the chocolate and stir constantly until it melts completely.
- Add the syrup and vanilla and stir.
- Remove from heat and let cool.
- Keep the chocolate sauce in the refrigerator for up to 2 weeks. When you want to use it, heat in a double boiler or immerse the jar in warm water for a few minutes.
- **The exact time you will add the chocolate drops in the mixture depends on whether you want them to completely melt and become a chocolate halva, or stay more compact and visible without melting. In the first case you should add the chocolate drops while halva is still very hot. Otherwise, you will let halva cool almost completely before adding the drops.
* I used the extra virgin olive oil in a spray bottle of Fotis estate, which was kindly send to me to try it. It is very practical for these kinds of preparations and really tasty!
Αφήστε μια απάντηση