Και οι πίτες συνεχίζονται είπαμε θα φτιάξω όλες τις συνταγές της θείας μου. Η τρέλα μου για την κουζίνα είναι γνωστή χρόνια τώρα. Φτιάχνω συνήθως παράξενες συνταγές γιατί βαριέμαι τα ίδια. Θέλω συνέχεια καινούργια φαγητά και γλυκά και όχι συνηθισμένα. Όταν όμως ακούω για πολύ παλιές συνταγές από θείες και γιαγιάδες τρελαίνομαι.
Πάμε να κάνουμε Γαλατόπιτα της γιαγιάς μου!
Ξεσκέπαστη Γαλατόπιτα Τραγανή και βελούδινη συγχρόνως !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Μαρίζ
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ Αλεύρι Κούλα
- 120 ml Νερό χλιαρό
- 10 ml Ελαιόλαδο
- 2 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 3 ml Λευκό Ξύδι
- 6 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ προαιρετικά
- ½ κ.γ. Ζάχαρη
Για την κρέμα
- 1000 γρ Φρέσκο Γάλα
- 190 γρ Ζάχαρη
- 60 γρ Σιμιγδάλι
- 60 γρ Βούτυρο
- 40 γρ Αλεύρι Κούλα
- 5 γρ Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
- 3 Αυγά
- 1 πρέζα Αλάτι Μεσολογγίου
Για επάλειψη
- 80 γρ Βούτυρο ή Ηλιέλαιο
Οδηγίες
Για την κρέμα
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της κρέμας και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με σελοφάν να κρυώσει.
- Όταν σκεπάζουμε μια κρέμα προσέχουμε πάντα να ακουμπάει το σελοφάν.
- Μπορούμε να κάνουμε την κρέμα από το προηγούμενο βράδυ, τη φυλάμε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε, με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Ζυμώνουμε καλά έχουμε μια μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
- Μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε 10 λεπτά τα μπαλάκια και αφού κρυώσει τελείως η γέμιση συνεχίζουμε.
Για τελείωμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ.
- Βάζουμε κάτω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί και το λαδώνουμε.
- Λαδώνουμε και βάζουμε το δεύτερο φύλλο σουρωμένο μέσα στο ταψί.
- Τελειώνουμε με το τρίτο φύλλο να προεξέχει και το λαδώνουμε.
- Αδειάζουμε όλη την κρέμα από πάνω και τα φύλλα που προεξέχουν τα λαδώνουμε και τα γυρνάμε πάνω στην κρέμα.
- Η υπόλοιπη πίτα είναι ξεσκέπαστη.
- Ψήνουμε την πίτα 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει τέλειο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αν αντέξουμε ταιριάζει πολύ με άχνη και κανέλα.
Έξυπνα Μυστικά

Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Καλή επιτυχία !


Αφήστε μια απάντηση