“Διαβήτης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από μία χειρουργική επέμβαση”, από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης που «περισσεύει» στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι μακροχρόνια, εάν δεν προηγηθεί έλεγχος και ρύθμιση των επιπέδων αυτών, να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία του ατόμου.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 50% πιθανότητα να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα λόγω καρδιακών επιπλοκών και λοιμώξεων.

Παρακάτω εξηγούνται όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς πριν υποβληθούν σε μία χειρουργική επέμβαση.

Το στρες της χειρουργικής επέμβασης

Όπως είναι φυσιολογικό, πριν από μία επέμβαση το άτομο μπορεί να βιώνει έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο να συζητήσει με τον γιατρό του ώστε να λύσει όλες τις απορίες και για να το βοηθηθεί να διαχειριστεί το άγχος του. Γιατί με το στρες γενικότερα παρατηρείται αυξημένη έκκριση των σχετιζόμενων ορμονών στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και για λίγες μέρες ύστερα από αυτήν, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία και καταβολισμός πρωτεϊνών.

Η μεταβολική αυτή απορρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αυξημένη νοσηρότητα
  • Καθυστερημένη επούλωση
  • Μειωμένη απάντηση στη λοίμωξη
  • Αυξημένο καταβολισμό πρωτεϊνών
  • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές

Προεγχειρητική προετοιμασία

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται τρεις ή και περισσότερες μέρες πριν την επέμβαση. Τόσο στο διάστημα αυτό όσο και πριν από αυτό, το άτομο θα πρέπει να φροντίσει για την ικανοποιητική γλυκαιμική ρύθμιση και να διακόψει ή να ελαττώσει το κάπνισμα. Ειδικότερα, συστήνεται:

  • Διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση
  • Εκτίμηση της γενικής κατάστασης του ασθενούς και συνυπαρχόντων παθολογικών ευρημάτων
  • Αφαίρεση κοσμημάτων και τεχνητών οδοντοστοιχιών
  • Αφαίρεση χρώματος από τα νύχια
  • Ρύθμιση ηλεκτρολυτών
  • Ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο (< 150-180 mg/dl)
  • Μέτρηση γλυκόζης αίματος το προηγούμενο βράδυ
  • Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων
  • Λήψη ειδικών οδηγιών από τον γιατρό για τη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής

Τέλος, όπως πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση το άτομο θα πρέπει να είναι νηστικό πριν την αναισθησία (τουλάχιστον έξι ώρες χωρίς τροφή και δύο ώρες χωρίς νερό) για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Το χειρουργείο μπορεί να αναβληθεί σε περίπτωση που παρατηρηθεί σοβαρή υποπρωτεϊναιμία (χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα).

Μετά το χειρουργείο

Ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης συχνός έλεγχος της γλυκόζης (κάθε 2 ώρες) και των ηλεκτρολυτών (κάθε 6-12 ώρες), ενώ ανά περίπτωση διαμορφώνεται και η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής (ινσουλίνη και αντιδιαβητικά δισκία).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο συστήνονται τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου, συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, φυσική δραστηριότητα, διαχείριση του στρες και οδηγίες ως προς την αγωγή.

 

http://yourdoc.gr/diavitis-xeirourgiki-epembasi/?fb

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *