“Πίνοντας ελληνικό καφέ ζούμε περισσότερο”! από την Επιστημονική Ομάδα του neadiatrofis.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η αναζήτηση φυσικών τρόπων για να παραταθεί η διάρκεια αλλά και η ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου είναι κάτι που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας γίνεται το τελευταίο διάστημα μια διερεύνηση των χαρακτηριστικών ανθρώπων που ζουν πάνω από το μέσο όρο ηλικίας. Έτσι πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται και η κάτοικοι ενός ελληνικού νησιού, που δεν είναι άλλο από την Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Αυτές είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια είναι περίπου δεκαπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Στις περιοχές αυτές, που ονομάστηκαν «Μπλέ Ζώνες», οι κάτοικοί εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ζωής που συνοψίζονται σε κατανάλωση συνετής σε θερμίδες διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τοπικά αφεψήματα, ορεσίβια ζωή με καθημερινή φυσική δραστηριότητα και ενασχόληση σε αγροτικές εργασίες, χαλιναγώγηση ψυχικού στρες με ανάπτυξη έντονων κοινωνικών δεσμών και διατήρηση ενεργού κοινωνικού ρόλου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, ενώ έχουν καταγραφεί και γενετικές μεταλλάξεις που φαίνεται να σχετίζονται με την έκφραση ορμονών του φύλου, όπως την τεστοστερόνη, και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στους άρρενες κατοίκους.

Όσον αφορά την Ικαρία, βρέθηκε εκτός των άλλων ότι οι κάτοικοί της εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητά τους: πίνουν ελληνικό καφέ. Το γεγονός αυτό διερευνήθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές μελέτες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, τη μελέτη της Ικαρίας. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιείται από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και έρχεται να διερευνήσει την επίδραση συστατικών της διατροφής στα επίπεδα υγείας αυτού του πολύ ιδιαίτερου πληθυσμού. Και όπως ήδη αναφέραμε κάποια από τα πολύ σημαντικά ευρήματα της μελέτης έχουν να κάνουν με ένα πολύ αγαπημένο ρόφημα για εμάς τους Έλληνες, τον ελληνικό καφέ.

Ο ελληνικός καφές αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω της παρουσίας σε αυτόν ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, των χλωρογενικών οξέων. Τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά συστατικά σχετίζονται με σημαντικά οφέλη, όπως καλή λειτουργία των αγγείων, προστασία από το διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλά άλλα. Στη μελέτη της Ικαρίας εξετάστηκαν κάτοικοι ηλικίας 55 – 100 ετών και διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν ελληνικό καφέ κάθε μέρα και είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά που παραπάνω αναφέραμε, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.

Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην πίεση. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη για την καλή μας υγεία.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

 

 

http://www.neadiatrofis.gr/2016/10/pinontas-elliniko-kafe-zoume-perissotero.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *