Μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Υπέροχα βουτυράτα μπισκοτάκια που λιώνουν στο στόμα, με μια λεπτή γέμιση από φρουτένια μαρμελάδα.. Μια συνταγή πολύ απλή αλλά νόστιμη που βασίζεται σε μια παλιά του κ. Στέλιου Παρλιάρου και είχα σημειωμένη στο βιβλιαράκι με τις συνταγές  από τα διάφορα ένθετα που διάβαζα κατά καιρούς. Στη συνταγή έχω κάνει μια μικρή τροποποίηση σε ο.τι αφορά τον τρόπο χρήσης του βουτύρου που χρησιμοποιούμε προκειμένου να γίνεται η ζύμη ακόμη και χωρίς μίξερ.

Υπέροχο βουτήματα για κάθε ρόφημα, ιδιαίτερα για τα ζεστά.

 

Υλικά:

  • 300γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου (το βγάζουμε εκτός ψυγείου για 3 ώρες τουλάχιστον έως ότου μαλακώσει αρκετά)
  • 110γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας (προαιρετικά)
  • 620γρ. +/-  αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι για τη γέμιση
  • επιπλέον άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • σοκολάτα κουβερτούρα για την επικάλυψη

 

Στην πράξη:

  • Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και με σύρμα ή μίξερ το χτυπάμε έως ότου μαλακώσει αρκετά και γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη να ενωθεί κι έπειτα το αυγό ελαφρώς χτυπημένο. Συνεχίζουμε με το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια εάν την χρησιμοποιήσουμε. Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και μόλις η ζύμη αρχίσει να στέκεται ξεκινάμε ζύμωμα με το χέρι. Το ζυμάρι θα πρέπει να είναι μαλακό και βουτυράτο χωρίς να τρίβεται. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
  • Με λίγο αλεύρι πασπαλίζουμε τον πάγκο που θα εργαστούμε και με πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Παίρνουμε ένα ποτήρι μεσαίας διαμέτρου ή στρογγυλό κουπ-πατ και κόβουμε το ζύμη σε κυκλάκια. Μαζεύουμε ξανά τα υπόλοιπα της ζύμης, ανοίγουμε με τον πλάστη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ως ότου τελειώσει.
  • Παίρνουμε τα μισά κυκλάκια και με ένα καπάκι ή ποτήρι του λικέρ κόβουμε στο κέντρο κάνοντας έτσι διάτρητα σχήματα.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα ζυμαράκια (τα ολόκληρα χωρίς την τρύπα) και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα και προθέρμανση για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • Σε χωριστή λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί μεταφέρουμε τα διάτρητα ζυμαράκια και ψήνουμε  μέχρι να πάρουν κι αυτά χρυσαφένιο χρώμα (αυτά θα πάρουν λιγότερο χρόνο καθώς είναι στο κέντρο κενά). Αφήνουμε να κρυώσουν κι αυτά σε σχάρα.

Συναρμολόγηση:

  • Παίρνουμε τα ολόκληρα μπισκότα και αλείφουμε μια μικρή ποσότητα από μαρμελάδα. Στα μπισκοτάκια με την τρύπα πασπαλίζουμε από πάνω τους άχνη ζάχαρη και κλείνουμε σαν σάντουιτς. Αφήνουμε να σταθούν. Εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσουμε όλα άμεσα τότε δεν τα πασπαλίζουμε με άχνη αλλά τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο κι όταν έρθει η στιγμή να τα κεράσουμε τότε τα γαρνίρουμε με την άχνη.
  • Για μπισκότα σαμπλέ με σοκολάτα (τύπου πτι-φουρ) σχηματίζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε οβάλ σχήματα, κάνουμε γραμμές με πιρούνι, ψήνουμε, γεμίζουμε και κλείνουμε σε σάντουιτς. Λιώνουμε κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τη μια πλευρά τους. Αφήνουμε να στεγνώσουν και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
  • Τέλος για σαμπλέ “φωλίτσες” φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης και κάνουμε ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κέντρο. Στο κενό σημείο γεμίζουμε με μαρμελάδα και ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Καλή σας επιτυχία

Φιλικά,

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2021/05/blog-post_13.html?m=1&fb

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *