Cookies με ζάχαρη καρύδας και σοκολάτα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Απολαυστικά μπισκότα cookies για όλη την οικογένεια, με υλικά ανωτέρας ποιότητας που τα καθιστούν αρκετά πιο υγιεινά από τις κλασικές συνταγές.

Η συμβατική ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από την ωφέλιμη καρυδοζάχαρη η οποία εκτός από γλυκιά γεύση προσδίδει εξαιρετικό άρωμα και υφή σ’αυτά τα μπισκότα.

Πορτοκάλι και βανίλια δένουν άψογα σε γεύσεις ενώ η λαχταριστή σοκολάτα απογειώνει το αποτέλεσμα!

Κάντε μια δοκιμή και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:

  • 250γρ. μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1/2 κουτ.γλ. σόδα
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 κουτ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 καψουλάκια βανίλια
  • ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι
  • 280-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος με stevia ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

  • Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη μαργαρίνη να αφρατέψει κι έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη καρύδας. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά και να γίνουν μια μπεζ κρέμα. Συνεχίζουμε με το αυγό, τη σόδα, το baking, τις βανίλιες και το λάδι. Με κουτάλι προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κι όταν δούμε ότι η ζύμη “μαζεύει” στο φτερό τότε σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ. Με τη βοήθεια μιας μαρίζ προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή και τσιχλωτή ζύμη σε καμία περίπτωση όμως σκληρή (δεν θα πρέπει να πλάθεται αλλά να μένει μαλακή).
  • Ενώνουμε στη ζύμη το ξύσμα και τη σοκολάτα (κρατάμε 50 γρ. σοκολάτας στην άκρη για το τέλος) και κάνουμε διπλώματα με τη μαρίζ να σκορπίσουν καλά μέσα στη μάζα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και με το κουτάλι παγωτού παίρνουμε ίσες ποσότητες ζύμης σαν μπαλάκια-ελλείψει τέτοιου εργαλείου χρησιμοποιούμε απλό κουτάλι για να πιάνουμε τη ζύμη κι ένα δεύτερο για να την ξεκολλάμε και να την τοποθετούμε στο ταψί. Με τα δάχτυλά μας ισιώνουμε γύρω γύρω το σχήμα σε όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό. Τα μπαλάκια ζύμης πρέπει να είναι αραιά μεταξύ τους γιατί απλώνουν στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες -ιδανικά για όλο το βράδυ- (αυτό είναι ένα καλό κόλπο ώστε να σφίξει το βούτυρο μέσα στη ζύμη και να ψηθούν τα μπισκότα χωρίς να απλώσουν σε υπερβολικό βαθμό).
  • Αφού τα ζυμαράκια σφίξουν καλά, τα πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας και βυθίζουμε επιφανειακά τα κομματάκια σοκολάτας που κρατήσαμε.
  • Ψήνουμε όπως είναι κρύα τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 12-14 λεπτά ή μέχρι η κάτω πλευρά των μπισκότων να έχει πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε τα μπισκότα να καταλαγιάσουν μέσα στο ταψί για 3 λεπτά κι έπειτα τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • Φυλάμε τα cookies σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Σημ. Μπορούμε να κρατήσουμε σχηματισμένη ζύμη στην κατάψυξη κι όποτε θέλουμε να βγάλουμε τα μπισκότα και να τα ψήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο (θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο στο ψήσιμο καθώς η ζύμη θα είναι παγωμένη).

 

Καλή σας επιτυχία!

Σας φιλώ

Μαριφάνη

 

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/10/cookies.html?fb


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *