ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΑΚΙ – 2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ- απο τον Στέλιο Παρλιάρο και το stelios parliaros-syntages !!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό βρώμη
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν
500 γρ. νερό
250 γρ. ζάχαρη καστανή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:

550 γρ. ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγού
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αφήνουμε 20
λεπτά στο ψυγείο. Ανοίγουμε σε λεπτό πάχος και κόβουμε διάφορα σχήματα
για να δημιουργήσουμε ένα σπιτάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 160οC για μισή ώρα τουλάχιστον. Αφήνουμε να κρυώσουν και κολλάμε με αυγόγλασο.
EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
Χτυπάμε
στο μίξερ με το φτερό το ασπράδι με την άχνη για αρκετή ώρα έως ότου
αφρατέψει και σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βάζουμε το γλάσο σε κορνέ και μ’ αυτό κολλάμε τις πλευρές των μπισκότων
έτσι ώστε να συναρμολογήσουμε το σπίτι. Μ’ αυτό, επίσης, το γαρνίρουμε.
Όσο δουλεύουμε με το γλάσο θα πρέπει να το έχουμε σκεπασμένο με
μεμβράνη ώστε να μην στεγνώνει.

……………………………………………………………………………………
Το σπίτι του Αϊ Βασίλη

ΥΛΙΚΑ

1000 γρ. λευκή σοκολάτα
πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (όσο χρειαστεί)
πράσινο της μέντας χρώμα ζαχαροπλαστικής (όσο χρειαστεί)
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (όσο χρειαστεί)
χρυσή σκόνη ζαχαροπλαστικής (όσο χρειαστεί)

Για το γλάσο
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
35 γρ. ασπράδι αυγού
5 γρ. χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί, χωρίς να υπερβείτε τους 45˚ C.Τη ρίχνετε σε μία καθαρή επιφάνεια, όπως π.χ. το μάρμαρο της κουζίνας, ανακατεύοντας τη διαρκώς με δύο σπάτουλες. Αφήνετε να κρυώσει έως ότου φθάσει τους 28˚ C και την επιστρέφετε στο μπολ.
Την τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα δευτερόλεπτο και τη ζεσταίνετε έως ότου φθάσει στους 29˚ C.
Παίρνετε τμήμα της σοκολάτας και το βάφετε πράσινο, παίρνετε άλλο κομμάτι και το βάφετε κόκκινο, ένα άλλο κομμάτι πορτοκαλί και το τελευταίο κομμάτι (το μεγαλύτερο) το αφήνετε ουδέτερο.
Γεμίζετε τη ζωγραφιά χρησιμοποιώντας χάρτινους κώνους γεμισμένους με τα διάφορα χρώματα της σοκολάτας.
Αφήνετε να «σταθεί» και ρίχνετε τη λευκή σοκολάτα από επάνω, έως ότου γεμίσει τελείως η φόρμα.
Αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.
Ετοιμάζετε το γλάσο χτυπώντας το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη και ολοκληρώνετε προσθέτοντας το χυμό λεμονιού.
Βγάζετε τα διάφορα κομμάτια από τη φόρμα. Τα ενώνετε χρησιμοποιώντας τη λιωμένη και βαμμένη σοκολάτα .Συμπληρώνετε τη σκεπή και τα διάφορα τμήματα με την κρυσταλλική ζάχαρη (θα φαίνεται σαν χιόνι).
Τέλος, διακοσμείτε με τη χρυσή σκόνη ζαχαροπλαστικής και γράφετε «Άγιος Βασίλης» με μαύρα γράμματα, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό πινελάκι.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *