Λουκουμάδες, από την Μπέττυ και το “Taste of life by Betty”!
Οταν ετοιμαζόμουν να γράψω δυο λόγια για το έξοχο αυτό γλύκισμα έγραψα λίγες λέξεις αναφοράς στις σημειώσεις μου για να ξεκινήσω : αφράτη ζύμη , τραγανό εξωτερικό περίβλημα , μπόλικο φρέσκο λάδι για το τηγάνισμα , καβουρδισμένο σουσάμι , χοντροτριμμένο καρύδι , μελωμένη μπουκιά που λιώνει στο στόμα , χειμωνιάτικες βραδιές των παιδικών μας χρόνων , νηστίσιμο επιδόρπιο , απολαυστικές μπουκιές , σιροπιαστό θαύμα , παραδοσιακό κέρασμα , ατέλειωτη γλύκα , μυρωδάτη κανέλα…Ήταν τόσο γλαφυρές και ζωντανές οι εκφράσεις αυτές από μόνες τους που , νομίζω , πως αρκούν για να σχηματίζουν έναν πρόλογο που μας προϊδεάζει για το απολαυστικό αποτέλεσμα…
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. φαρίνα κοκ.
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
550 ml. χλιαρό νερό
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (μισό ελαιόλαδο , μισό ηλιέλαιο)
Για το σερβίρισμα :
Μέλι
1 χούφτα χοντροτριμμένα καρύδια
2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
Μπόλικη κανέλα
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δυο φακελάκια μαγιά . Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , ρευστό χιλό . Αν δούμε ότι είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό επιπλέον . Τέλος προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε άλλο λίγο . Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου . Όταν δούμε τη ζύμη να έχει φουσκώσει και να έχει ανέβει στα τοιχώματα της λεκάνης , ξεκινάμε το τηγάνισμα . Τοποθετούμε στη φωτιά (στο δυαντό) μια μέτρια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μαζί) και περιμένουμε να κάψει . Όταν κάψει για τα καλά βουτάμε ένα κουτάλι μέσα στο καυτό λάδι (για να ξεκολλάει η ζύμη) και παίρνουμε μια κουταλιά ζύμης τη φορά ενώ με τη βοήθεια του δεύτερου κουταλιού τη ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τόσους λουκουμάδες ώστε να χωρούν άνετα μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να είναι στριμωγμένοι . Με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας γυρίζουμε τους λουκουμάδες να πάρουν χρώμα γύρω-γύρω και αμέσως τους αφαιρούμε από το λάδι και τους τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” ένα μέρος από το λάδι . Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη . Στην πορεία αν δούμε ότι το λάδι έχει ανεβάσει πολλή μεγάλη θερμοκρασία , χαμηλώνουμε λιγάκι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα . Επίσης , κάπου-κάπου σκουπίζουμε το κουτάλι με χαρτί κουζίνας γιατί κρατάει υπολείμματα ζύμης , το ξαναβουτάμε στο λάδι και συνεχίζουμε κανονικά . Όταν είναι έτοιμοι τους αραδιάζουμε σε μια πιατέλα , και τους περιλούζουμε με μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει σε ένα μπρίκι ώστε να υγροποιηθεί (ή στα μικροκύματα για ένα λεπτό) , τους πασπαλίζουμε με τα χοντροτριμμένα καρύδια , το καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα και τους απολαμβάνουμε αφράτους , ζεστούς , μελένιους και υπέροχους !
Δυο λόγια ακόμα : – Αν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε κάποιους από τους λουκουμάδες με πραλίνα φουντουκιού ή με σως σοκολάτας ή να τους πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα ή να φτιάξουμε μια μικρή δόση σιροπιού από τη συνταγή για μελομακάρονα (δείτε τη συνταγή έδω)…όπως κι αν τους προτιμήσουμε είναι κορυφαίοι!
-Όλοι ξέρουμε τη μέθοδο με το κουτάλι που το βουτάμε στο νερό για να σχηματίσουμε τους λουκουμάδες . Η μέθοδος αυτή είναι πολύ καλή με τη διαφορά ότι πολύ συχνά σταγόνες νερού πέφτουν μέσα στο καυτό λάδι και το “πιτσίλισμα” που ακολουθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστο !
Τη μέθοδο με το καυτό λάδι μου έμαθε μια φίλη η οποία γενικότερα μου έκανε σεμινάριο για επιτυχημένους λουκουμάδες στην κουζίνα της κι από τότε ακολουθώ πιστά τις οδηγίες της .
Ευχαριστώ πολύ , λοιπόν , την εξαιρετική , καρδιακή μου φίλη , συμπολίτισσα , παλιά μου συμμαθήτρια και νυν καθηγήτρια φιλόλογο , Βούλα Σώκκα για την υπέροχη συνταγή της.
Αφήστε μια απάντηση