Λυχναρόταρτα Πασχαλινή από την Ντίνα Νικολάου !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αυτή η τάρτα είναι μια δημιουργική παραλλαγή των κρητικών καλιτσουνιών (λυχναράκια), γεμιστά με ανθότυρο, μέλι και κανέλα. Εδώ, τα προτείνουμε σε μορφή τάρτας. Η διαδικασία για τη ζύμη είναι αρκετά ιδιαίτερη και δεν θυμίζει την παρασκευή της κλασικής ζύμης τάρτας. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει τον όποιο κόπο. Η δόση αυτή είναι για να γίνουν 3 τάρτες ή ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Φροντίστε το ζυμαράκι που θα στρώσετε να μην είναι πολύ λεπτό (όπως σε μία συνηθισμένη τάρτα), αλλά λίγο πιο παχύ.

 

Χρόνος Προετοιμασίας:

30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 40΄ – 45΄
Χρόνος Αναμονής:

30΄
  • Για 3 ταρτιέρες διαμέτρου 26 – 28 εκ. ή 1 μεγάλο ταψί φούρνου

 

  • Για τη ζύμη
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 7 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

 

  • Για τη γέμιση
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι, καλής ποιότητας, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη, κατά προτίμηση κρητική (ή φρέσκο ανθότυρο)
    • 5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

     

     

    Eνημέρωση :

    Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

     

    • Για την τάρτα
    • λίγο λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη) για τη φόρμα
    • λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια
    • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
    • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά

Εκτέλεση

Ζύμη: Ζεσταίνω το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσω να κάψει και να αφρίσει. Αποσύρω από τη φωτιά, το αδειάζω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιά και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνω λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα κατά μέρος, για 15 λεπτά, για να φουσκώσει.
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αδειάζω το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτω το μείγμα της μαγιάς που άφησα να φουσκώσει. Ανακατεύω καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα και, σταδιακά, ρίχνω το αλεύρι. Αρχικά ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 5 – 7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Τη σκεπάζω και την αφήνω κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μέλι και την κανέλα και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνω το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύω καλά με μια μεγάλη ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσω ένα ομοιογενές μείγμα.

Τάρτα: Βουτυρώνω ελαφρώς 3 βαθιές ταρτιέρες (ή ένα μεγάλο στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί αν κάνω μια τάρτα) με διάμετρο 26 – 28 εκ. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρω με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και την εφαρμόζω καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβω τα περισσεύματα ζύμης. Αν θέλω, τσιμπάω με τα δάχτυλά μου την περιφέρεια της ζύμης για να φτιάξω μικρές πτυχές και να δώσω το χαρακτηριστικό διακοσμητικό σχέδιο που έχουν τα κρητικά «λυχναράκια».
Αδειάζω το 1/3 της γέμισης στην τάρτα και ισιώνω καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Πασπαλίζω με το σουσάμι, αλείφω τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο και σκεπάζω με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνω για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει –στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί ελαφρώς μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος. Επίσης στο χρόνο αυτό θα γίνει πιο αφράτη και με «ψωμένια» αλλά τραγανή υφή. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για τις δύο άλλες τάρτες.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την κάθε τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 – 45 λεπτά και τη σερβίρω χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου .

 

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/1444

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *