VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

Τι θυμήθηκα τώρα…Η μητέρα μου έφτιαχνε την περίφημη τούρτα “μόκα” με συγκεκριμένα σαβαγιάρ , από συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο της πόλης μας (το “Λίντο” για τους συντοπίτες μου), πανομοιότυπα και συστηματικά. Εγώ τρελαινόμουν για αυτά τα μικρά , αέρινα και εύγευστα μπισκότα και τα εξαφάνιζα δύο-δύο…Τρελαινόμουν μάλιστα να τα ξεκολλώ από τη λαδόκολλα όπου ήταν ψημένα και να παρατηρώ το σημάδι που άφηναν τα σαβαγιάρ πάνω σ’ αυτή .Συχνά τα βουτούσα κρυφά σε κονιάκ και σε γάλα…Με είχε μαλώσει αρκετές φορές γιατί της έλειπαν από το “στήσιμο” της τούρτας , μέχρι που κατάλαβε πως πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 100 γρ. επιπλέον…Για μένα λοιπόν η “βάση» αυτή έχει μεγάλη αξία και το σημερινό γλυκάκι το αποδεικνύει!

toyrtoglyko me savagiar1

Υλικά:

400 γρ. σαβαγιάρ
300 ml. φρέσκο γάλα
70 ml. κονιάκ ή άλλο ποτό ή λικέρ
1 φακελάκι κρέμα “άνθος αραβοσίτου” με γεύση της προτίμησής μας
650 ml γάλα για την παρασκευή της κρέμας
1 φακελάκι σκόνη τύπου garni με άρωμα βανίλια
200 ml γάλα για την παρασκευή του
Μπόλικη τρούφα σοκολάτας
Τριμμένα μπισκότα για το γαρνίρισμα

toyrtoglyko me savagiar2toyrtoglyko me savagiar3toyrtoglyko me savagiar5toyrtoglyko me savagiar6toyrtoglyko me savagiar7toyrtoglyko me savagiar8toyrtoglyko me savagiar9toyrtoglyko me savagiar10toyrtoglyko me savagiar12toyrtoglyko me savagiar13toyrtoglyko me savagiar14toyrtoglyko me savagiar15toyrtoglyko me savagiar16toyrtoglyko me savagiar17
Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε την κρέμα “άνθος αραβοσίτου” (εγώ προτιμώ κυρίως με άρωμα λεμόνι , αλλά εξίσου καλή είναι και με άρωμα μπανάνα ή φράουλα) σύμωνα με τις οδηγίες παρασκευής  χρησιμοποιώντας τα 650 ml φρέσκο γάλα. Αν βιαζόμαστε , μεταφέρουμε την κρέμα σε μεταλλικό μπωλ που έχουμε τοποθετήσει από πριν στο ψυγείο για να κρυώσει η κρέμα πιο γρήγορα.
-Ετοιμάζουμε στο μίξερ τη σκόνη -σαντιγύ με άρωμα βανίλια χρησιμοποιώντας τα 200 ml φρέσκο γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν η “Garni-βανίλια” είναι έτοιμη , έχει αφρατέψει και στέκεται , προσθέτουμε λίγο-λίγο  την κρέμα που στο μεταξύ έχει κρυώσει καλά και χτυπάμε απαλά στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα.
-Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το γάλα (300 ml) και το κονιάκ και βουτάμε μέσα τα σαβαγιάρ για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ποτιστούν τόσο ώστε να μη λιώσουν. Τα πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες μας ώστε να αποβάλλουμε το περιττό γάλα και τα στρώνουμε σε μια πιατέλα. Για την ευκολίας μας χρησιμοποιούμε τσέρκι (διάμετρο 28-30 εκ.) ενώ υπολογίζουμε περίπου το 1/3 των υλικών για το κάθε επίπεδο αφού  θέλουμε να κάνουμε το γλυκό μας “τριόροφο” . Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε το 1/3 της κρέμας και σκορπίζουμε μπόλικη τρούφα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές . Φυλάμε δυο-τρεις κουταλιές κρέμα για να καλύψουμε τα πλάγια όταν αφαιρέσουμε το τσέρκι.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και όταν παγώσει καλά , αφαιρούμε το τσέρκι , καλύπτουμε και τα πλάγια με την κρέμα που φυλάξαμε , πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα τρούφα και τριμμένα μπισκότα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/toyrtes/1579-toyrta-glyko-psygeioy-eykolo-elafry-me-savagiar

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.