Μπανάνες με καραμέλα και μπισκότα, από το sintayes.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Δροσερό, ανάλαφρο γλύκισμα με μπανάνες, καραμέλα και σαβαγιάρ, πασπαλισμένα με φουντούκια. Μια συνταγή που ναι μεν απαιτεί αρκετό από το χρόνο σας για το καραμέλωμα του γάλακτος αλλά σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα [*]
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 180-200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ [**]
  • 2 κ.σ. λικέρ καφέ ή άλλο λικέρ αρεσκείας σας (προαιρετικά)
  • 3 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/3 φλ. τσαγιού φουντούκια ψιλοκομμένα καβουρδισμένα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη καραμέλα (Dulce de Leche)στη κατσαρόλα: Τοποθετείτε το ζαχαρούχο γάλα, σφραγισμένο όπως είναι, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζετε καλά με νερό που να τα καλύπτει κατά 10 εκ. περίπου. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά (ίσα που να κοχλάζει για να μην ανακινείται το κουτί μέσα στο νερό) για 2,5 ώρες φροντίζοντας να προσθέτετε καυτό νερό αν κατέβει η στάθμη από το κουτί. Προσοχή!!! Μην αφήσετε το κουτί ακάλυπτο από νερό διότι μπορεί να εκραγεί.
  2. Για τη καραμέλα στη χύτρα ταχύτητας: Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χύτρα ταχύτητας αντί για τη κατσαρόλα διότι έτσι θα χρειαστείτε 35 λ μόνο και όχι 2,30 ώρες. Αφαιρείτε από το κουτί το χαρτί περιτυλίγματος, το τοποθετείτε μέσα στη χύτρα ταχύτητας με νερό που να το σκεπάζει κατά 10 εκ. Μόλις έλθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνετε τη θερμοκρασία όπως ακριβώς και στα φαγητά σας και το βράζετε για 35 λ ακριβώς.
  3. Και στις δύο περιπτώσεις όταν είναι έτοιμο το καραμελωμένο γάλα το αφαιρείτε από το βραστό νερό και το κρυώνετε αμέσως με κρύο νερό μέχρι να κρυώσει εντελώς. Προσοχή!! δεν το ανοίγετε ποτέ καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά ανοίγετε το κουτί.
  4. Τοποθετείτε τη κρύα πλέον καραμέλα σε ένα μπολ μαζί με το 1/4 φλ. από τη κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Αν έχει σφίξει πολύ η καραμέλα τη ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, σε ένα τηγάνι, προσθέτετε και τη κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ρευστή.
  5. Σε άλλο καθαρό μπολ τοποθετείτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί.
  6. Κόβετε τα σαβαγιάρ σε κομμάτια 2-3 εκ. περίπου. Ρίχνετε τα μισά κομμένα σαβαγιάρ σε ένα μεγάλο, στρογγυλό, μπολ με διάσταση βάσης 23-25 εκ. και βάθους 6 εκ. περίπου. Τα περιχύνετε με το μισό λικέρ (προαιρετικά) και από πάνω ρίχνετε με ένα κουτάλι το μισό μείγμα καραμέλας.
  7. Πάνω από τη καραμέλα βάζετε τις μισές φέτες μπανάνας και πάνω από τις μπανάνες τη μισή σαντιγί. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις, σαβαγιάρ, λικέρ, καραμέλα, μπανάνες, τελειώνοντας με τη σαντιγί. Πασπαλίζετε με τα ελαφρώς καβουρδισμένα (στο φούρνο ή τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία για 1-2 λ ανακατεύοντας) και ψιλοκομμένα φουρντούκια και σερβίρετε αμέσως.

[*] Το ζαχαρούχο γάλα θα πρέπει να το βράσετε για να γίνει καραμέλα. Αν έχετε κοντά σας καλό delicatessen, εκεί θα βρείτε έτοιμη καραμέλα σε ίδια συσκευασία με το ζαχαρούχο με την ονομασία Dulce de Leche. Χρειάζεστε και πάλι 1 κουτί. Έτσι θα αποφύγετε τη διαδικασία βρασίματος.

[**] Αν σας έχει μείνει από προηγούμενες ημέρες κέικ (220 γρ. περίπου) το κόβετε σε κυβάκια και το βάζετε στο γλυκό σας αντικαθιστώντας τα σαβαγιάρ.

Σημείωση: Μπορείτε να βράσετε μαζί μέχρι και 4 κουτιά με ζαχαρούχο γάλα, ώστε να γίνουν καραμέλα, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι, εφ” όσον δεν τα ανοίξετε διατηρούνται για πολλούς μήνες και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλά γλυκά σας.

Βασική ιδέα, προσαρμοσμένη με παραλλαγές από: Πηγή

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

https://www.sintayes.gr/syntages/bananes-karamela-ke-biskota/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *