Κέικ μήλου με κόλιανδρο και κρέμα βαλσάμικο, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!

Ένα απίθανο, μοναδικό κέικ μήλου, με κόλιανδρο και κρέμα βαλσάμικο. Και επιπλέον, σάλτσα μήλου με κρέμα βλσάμικο και μπαχαρικά, την οποία την περιχύνουμε επάνω στο κέικ. 

 

Απολαύστε αυτή την μοναδική και θεσπέσια συνταγή!!

 

Υλικά για φόρμα κέικ 24 εκ. με ίσιο ταψάκι, ή με τρύπα:

Για το κέικ:
130 γρμ. μαργαρίνη, (βιτάμ) σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρμ. ζάχαρη
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει
180 γρμ. γάλα φρέσκο
2 μέτρια μήλα, κόκκινα σκληρά
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλ. κρέμα βαλσάμκο με μήλο, ή σύκο
1 κουτ. γλ. κόκκους κόλιανδρο
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
χυμό από ένα λεμόνι
1/3 κουτ. γλ. αλάτι

Για την σάλτσα μήλου με βαλσάμικο:
1 μικρό μήλο
150 γρμ. νερό
90 γρμ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/3 κουτ. γλ. σπόρους κόλιανδρο
1/2 κουτ. γλ. ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. σ. κρέμα βαλσάμικο με μήλο, ή σύκο

Για την διακόσμηση:
σάλτσα μήλου
λίγα καρύδια τριμμένα, ή φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

Κέικ:
1. Βάζουμε στο μπλέντερ τα σποράκια κόλιανδρου με 100 γρμ. από τη ζάχαρη της συνταγής, και τα αλέθουμε πολύ καλά. Ή αν έχουμε, στο μύλο του καφέ.
2. Την βάζουμε στον κάδο του μίξερ με την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο, και χτυπάμε να αφρατέψει πολύ καλά.
3. Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα μήλα, και τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, και το βαλσάμικο.
4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, και το γάλα.
5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και την κανέλα, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας στην μέτρια ταχύτητα, να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
6. Αφαιρούμε τον κάδο, και προσθέτουμε τα μήλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ.
7. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° – 190° C. βαθμούς, για 40-45 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, ή καλαμάκι, καρφώνοντάς το στο κέντρο του κέικ, και να βγαίνει στεγνό.

9. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Σάλτσα μήλου, και ολοκλήρωση:
1. Βάζουμε τα σποράκια κόλιανδρου μαζί με την ζάχαρη στο μπλέντερ, και τα αλέθουμε καλά. Ή αν έχουμε, στο μύλο του καφέ.
2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα μήλα, και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
3. Προσθέτουμε το νερό, το μίγμα ζάχαρης, τη κανέλα, και το ξύσμα. Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας χαλαρά, για 15 λεπτά.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και τα αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε καλά.
5. Αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τη γλυκόζη και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η γλυκόζη.

6. Περιχύνουμε με την σάλτσα αυτή, όλη την επιφάνεια του κέικ.

7. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο τριμμένο καρύδι, ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σημείωση:
1. Αν θέλετε το διαμοιράζετε σε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ μιας χρήσης.
2. Επίσης μην χρησιμοποιήσετε τριμμένο κόλιανδρο. Θέλω ολόκληρα σποράκια, και να τα τρίψετε εσείς με τον τρόπο που λέω.
Το τριμμένο κόλιανδρο περιέχει και μέρος από το φυτό. Ενώ τα σποράκια είναι αυτά που έχουν το άρωμα που χρειαζόμαστε.
3. Μπορείτε να φτιάξετε λίγη παραπάνω σάλτσα, και να γαρνίρετε κάθε κομμάτι που σερβίρετε, με λίγη έξτρα σάλτσα από πάνω…

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *