Κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι, από τον ¨Ακη και το akispetretzikis.com!

Συστατικά
  • 220 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ της κούπας ξύσμα από πορτοκάλι (4 μεγάλα πορτοκάλια)
  • 420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και έξτρα 2 κ.σ.
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1/2 κ.γ.  αλάτι
  • ¼ της κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • ¾ της κούπας ξυνόγαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. δάκρυα σοκολάτας ανακατεμένα με 1 κ.σ. αλεύρι

Για το σιρόπι

  • ¼ της κούπας ζάχαρη
  • ¼ της κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι

Για τη γκανάζ

  • 220  γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 125 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. καφέ στιγμιαίο σε κόκκους

 

 

Clock

1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares

8
Μερίδα/ες
Difficulty

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης

Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφρατέψουν με το μίξερ με το σύρμα για 5 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να αφρατέψει και να γίνει διπλάσιο σε όγκο.
  • Προσθέτουμε τα αυγά , ένα ένα τη φορά , και μετά το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα άλλο μπολ , ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξυνόγαλο και τη βανίλια. Προσθέτουμε αυτά τα 2 μείγματα που φτιάξαμε εναλλάξ στο μπολ του μίξερ ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το μείγμα αλευριού. Ρίχνουμε μέσα τα δάκρια και ανακατεύουμε.
  • Ρίχουμε τη ζύμη στη φόρμα μας και ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να τρυπάμε το κείκ με ένα μαχαίρι και εκείνο να βγαίνει καθαρό.
  • Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα για 10 λεπτά.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , ρίζνουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκάλι μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο χλιαρό κέικ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως.

Για τη γκανάζ

  • Λιώνουμε τη σοκολάτα , την κρέμα γάλακτος και το καφέ σε ένα μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από μία κατσαρολίτσα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σταδιακά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Περιχύνουμε το κείκ μας.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *