Κέικ με μέλι, μπαχαρικά, καφέ και ξηρούς καρπούς, από την Ιωάννα Σταμούλου και το “Sweetly”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένα γευστικότατο κέικ πληθωρικό σε αρώματα κι ωραία υφή, πραγματικά απολαυστικό. Στολίστε το με λίγη ζάχαρη άχνη στο τέλος και θα γίνει ένα τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ.

Υλικά για μία κλασική φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 5 αβγά μέτρια
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι καφέ φίλτρου δυνατό
  • 3 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ανάμεικτους λεπτοκοπανισμένους (αμύγδαλα με τη φλούδα τους, καρύδια, φουντούκια)

Για τη διακόσμηση

  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει. Προσθέτετε το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
  2. Ρίχνετε το την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, σιγά σιγά προσθέτετε και τον καφέ, το κονιάκ και ύστερα το λάδι. Συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
  3. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  4. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη φόρμα σας και αδειάζετε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το κέικ και αφού ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι, το ξεφουρνίζετε με την προϋπόθεση ότι θα βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμη. Αφήνετε να κρυώσει λίγο το κέικ και το ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα για να κρυώσει εντελώς πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα.
  5. Πριν σερβίρετε το κέικ, το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε το κέικ σε 8-10 μικρές φορμίτσες με διάφορα σχήματα και να φτιάξετε πολλά μικρά κεκάκια σαν αυτό της φωτογραφίας.

http://www.sweetly.gr/2013/12/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82/#more-1974

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *