VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
ISOSTEVIA(dark chocolate)
myral.gr
IONSWEETS.GR

Υλικά συνταγής

  • Για τα φύλλα:
  • 2 πακέτα φύλλα κρούστα για γλυκά
  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη και καυτή + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη γέμιση:
  • 5 φλ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλ. τσαγιού κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 1½ κ.γ. σκόνη κανέλας
  • 1 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
  • Για το σιρόπι:
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την καρυδόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά, την τριμμένη κουβερτούρα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Για το μπακλαβά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Με λίγο από τη λιωμένη μαργαρίνη αλείφω μια φόρμα. Κρατάω κατά μέρος 4 φύλλα κρούστας για το τέλος.
Στρώνω τα πρώτα 4 φύλλα κρούσταςστη φόρμα, σκεπάζοντας τη τρύπα της φόρμας και τα πασπαλίζω καλά με γέμιση. Στη συνέχεια στρώνω τα υπόλοιπα και ανά δύο, τα πασπαλίζω γενναιόδωρα με γέμιση. Στο τέλος, κόβω με ένα ψαλιδάκι τα φύλλα στο σημείο που είναι η τρύπα και γυρίζω τα φύλλα που περισσεύουν απο τη φόρμα και σκεπάζω τη γέμιση. Σκεπάζω με τα 4 φύλλα που έχω κρατήσει κατά μέρος. Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και στριμώχνω καλά τις άκρες όσων βρίσκονται μέσα, στα εσωτερικά τοιχώματα.
Καίω καλά τη μαργαρίνη και περιχύνω τον μπακλαβά.
Ψήνω τον μπακλαβά στους 180°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκεπάζω τη φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
Βγάζω τον μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζω για 12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει.Περιχύνω τον κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, σουρωμένο.
Για να φτιάξω το γλάσο βάζω όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και τα αφήνω να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
Ξεφορμάρω το σιροπιασμένο μπακλαβά σε μια σχαρίτσα και τον περιχύνω με το γλάσο σοκολάτας.
Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο σοκολάτας και σερβίρω κόβοντας το μπακλαβά σε χοντρές φέτες.

 

https://dinanikolaou.gr/?p=3900

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *