Παστελάκι, από το “Γλυκοπλαστείο Νεανικόν”!







Σήμερα θα ασχοληθούμε με το παραδοσιακό παστέλι. Σήμα κατατεθέν του τόπου μας !
Βέβαια θα απομακρυνθούμε λίγο από την κλασσική συνταγή διότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βράσουμε το μέλι. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει, ένα καλής ποιότητας μέλι πρέπει να διατηρείται άθερμο, διαφορερικά αν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία χάνει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής του αξίας. Κατ εξαίρεση να βάλουμε λίγο σε ένα γλυκό που θα ψηθεί δεν πειράζει για μια φορά, αλλά ειδικά στο παστέλι που χρειαζόμαστε ποσότητα είναι κρίμα να το καταστρέψουμε. Η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι πως το δικό μας παστελάκι θα είναι πιο μελάτο, εξίσου όμως αρωματικό και νόστιμο. Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε και μία μικρή συσκευασία ώστε να το προσφέρουμε σε αυτούς που θέλουμε να γλυκάνουμε.
Προχωράμε;
Θα χρειαστούμε:
1. 220 γρ σουσάμι
2. 200 γρ μέλι
3. 4 κουταλιές ψιλοκομμένες σταφίδες
4. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/3 γαρύφαλλο
5. 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης
6. αρκετό σουσάμι για πασπάλισμα
Τετράγωνο τσέρκι με διαστάσεις 20 χ 20 cm
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα σημείο.
Σε μπεν μαρί, κρατώντας τη θερμοκρασία πραγματικά χαμηλή, μαλακώνουμε λίγο το μέλι για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Κατόπιν το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε και τα στερεά μας. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη μας με μία κουτάλα και την τοποθετούμε στο τσέρκι μας, αφού πρώτα πασπαλίσουμε την εσωτερική του επιφάνεια του με αρκετό σουσάμι, ώστε να μη μας κολλήσει το παστέλι στη λαδόκολλα. Πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Από πάνω το πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικο σουσάμι και το αφήνουμε για λίγη ώρα να δέσει. Στη συνέχεια μοιράζουμε σε 6 όμοια παστελάκια (περίπου 6,5 x 10 cm ), τα οποία τυλίγουμε είτε σε λαδόκολλα είτε σε πλαστική μεμβράνη.
Για να κατασκευάσουμε το κουτάκι, μεταφέρουμε το σχεδιάγραμμα σε ένα καφέ χαρτόνι διαστάσεων 17 χ 16,2 cm, γκριζάροντας τα σημεία που περισσεύουν και θα κοπούν. Με ένα κοπίδι και έναν μεταλλικό χάρακα αφαιρούμε τα επιπλέον κομμάτια και τσακίζουμε τις διακεκομμένες γραμμές. Σβήνουμε καλά με μία γόμα τα ίχνη του μολυβιού.
Τυπώνουμε την ετικέτα σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4 και την εφαρμόζουμε στην πάνω επιφάνεια του κουτιού. Διπλώνουμε καλά και κολλάμε όλες τις ενώσεις εκτός από μία, αυτή με την μεγάλη γλώσσα, όπως φαίνεται και στην εικόνα.
Αυτό ήταν !!! Ουφ !!!
http://www.neanikon.gr/sesamibar/











Αφήστε μια απάντηση