“Κοιλιοκάκη ή αλλιώς Δυσανεξία στη Γλουτένη”, από τον Θαλή Παναγιώτου, Σύμβουλο Διατροφής και Personal Trainer.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Κοιλιοκάκη ή αλλιώς Δυσανεξία στη ΓλουτένηΠρόκειται για μία συνηθισμένη πλέον, εντεροπάθεια του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε ασθενείς μ’ ευαισθησία στη γλουτένη.Η γλουτένη αποτελεί μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι, όχι όμως στο ρύζι και στο καλαμπόκι. Λόγω της τοξικής επιδράσεως της γλουτένης στο λεπτό έντερο, καταστρέφεται η απορροφητική του επιφάνεια (λάχνες), με αποτέλεσμα το σύνδρομο της δυσαπορροφήσεως.

Τονίζουμε ότι η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα απέναντι σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζει σαν να ήταν παθογόνος. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κλασικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, η οποία δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί,σχετίζονται με τη δυσαπορρόφηση της τροφής, που οδηγεί σε διάρροια, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα, και με υποσιτισμό ο οποίος προκαλεί, μεταξύ άλλων, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και ασθένειες των οστών.

Πιο πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι οι επιπτώσεις της δυσανεξίας στη γλουτένη επεκτείνονται αρκετά και εκτός του βλεννογόνου του εντέρου(1), και ασθένειες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, όπως η ηπατική νόσος, η δερματίτιδα, ο διαβήτης τύπου Ι και η στειρότητα, πιθανόν να συνδέονται με αυτή την κατάσταση.

Πως αντιμετωπίζεται

Η δίαιτα απαλλαγμένη γλουτένης είναι η θεραπεία της νόσου μαζί βέβαια με φαρμακευτικά μέσα υποστηρίξεως κατά της στεατόρροιας (αυξημένη ποσότητα λίπους των κοπράνων).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις.

Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.

 

 

Θαλής Παναγιώτου,  Σύμβουλος Διατροφής και Personal Trainer.

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)

Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *