“Θερμίδες και προϊόντα light : μήπως τα χρησιμοποιώ λάθος;”, από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νεστορή Βασιλική και το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Την προηγούμενη δεκαετία η τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων light εξελίχθηκε ραγδαία, το ίδιο και το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών  που συνεχίζει ακόμα να τα αγοράζει και τα προτιμά. Ένας από τους ποιο σημαντικούς λόγους για την στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα light , είναι η παραδοχή πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εκτεταμένη απώλεια βάρους , επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες.

Σήμερα πιστεύεται ότι περίπου το 66 % των Ελλήνων αγοράζουν  προϊόντα light , εκ των οποίων χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα : το 56 % των καταναλωτών αγοράζει γάλα με χαμηλά λιπαρά και το 70 % γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και άρα φροντίζει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες.

Παρόλα αυτά το σωματικό βάρος των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις , τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ενώ η Μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι προνόμιο καθαρά Ελληνικό.

 

 

Θερμίδες και προϊόντα light

Η εξήγηση του παράδοξου φαινομένου της αύξησης του σωματικού βάρους ταυτόχρονα με την μεγάλη κατανάλωση προϊόντων light και συνεπώς λιγότερων θερμίδων είναι τελικά απλή : Τα προϊόντα light καταναλώνονται συνήθως με λανθασμένο τρόπο και γι αυτό δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον τελικό σκοπό τους που είναι η μείωση του σωματικού βάρους-λίπους. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματαστην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι :

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλουμε να έχουμε κέρδος σε θερμίδες-λίποςπρέπει να τα καταναλώσουμε σε ίσες ή μικρότερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα.

 

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light σε λίπος που όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλες θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παγωτό 0%.Το 0% αναφέρεται μόνο στο λίπος . Η ζάχαρη και άρα οι ολικές θερμίδες στο παγωτό αυτό είναι πολύ αυξημένη! Συνεπώς πρέπει να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλά λιπαρά έχουν και μειωμένη ζάχαρη αλλά και λίγες ολικές θερμίδες .

 

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light αλλά αυξάνουμε άλλα συνοδευτικά τρόφιμα ως αποτέλεσμα της χρήσης των προϊόντων light κυρίως για να δώσουμε γεύση ή «σώμα» στα φαγητά που μαγειρεύουμε. Εάν θέλουμε να έχουμε οφέλη από τα προϊόντα light θα πρέπει να μην αυξάνουμε κατά πολύ τις υπόλοιπες τροφές και άρα τις θερμίδες  που καταναλώνουμε ταυτόχρονα με τα προϊόντα light.

 

  • Καταναλώνουμε προϊόντα light , αλλά ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το χαμένο βάρος , πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα προϊόντα αυτά σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες γενικότερα , θρεπτικά πλήρη και αλλά και ισοζυγισμένη , ισορροπημένη , κάτι που τελικά δεν κάνουμε…

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *