Πανετόνε, από τον chef Μιχάλη Σαράβα και το ionsweets.gr!
- Ποσότητα
- 8 μερίδες
- Επίπεδο
Συστατικά
- Για το προζύμι του Πανετόνε
- 75 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 12 γρ ξηρή μαγιά
- 15 γρ ζάχαρη
- 60 γρ γάλα χλιαρό
- Για τα επόμενα υλικά του Πανετόνε
- 100 γρ βούτυρο
- 125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ κρόκοι αυγών
- 100 γρ αυγά
- 3 γρ αλάτι
- Μισό πορτοκάλι ξύσμα
- 2 κάψουλες βανίλια
- Για τα υπόλοιπα υλικά του Πανετόνε
- 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 60 γρ σταφίδες ξανθές
- 60 γρ σταφίδες μαύρες
- 40 γρ φρούτα κόντιτα (ή γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο στεγνό)
- Θα χρειαστούμε επιπλέον λεκάνη, μεμβράνη, κατσαρόλα, μίξερ, σύρμα, χάρτινη φόρμα φούρνου για Πανετόνε, αντικολλητικό χαρτί, πιρούνι.
Οδηγίες
- 1.Για το προζύμι τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι φτιάχνοντας ένα προζύμι. Σκεπάζουμε την επιφάνεια της λεκάνης με μια μεμβράνη και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου.
- 2.Για τα επόμενα υλικά τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ζεσταθούν ελαφρά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε μέσα στο κάδο του μίξερ με το γάντζο και το προζύμι και ανακατεύουμε στην αργή ταχύτητα.
- 3.Για τα υπόλοιπα υλικά του Πανετόνε τα προσθέτουμε μέσα στο κάδο του μίξερ και τα αφήνουμε να ενσωματωθούν πολύ καλά . Ανακατεύουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου.
- 4.Σταματάμε το πλάσιμο και αποσύρουμε το κάδο από το μίξερ. Τοποθετούμε τη ζύμη Πανετόνε μέσα σε μια λεκάνη και σκεπάζουμε την επιφάνεια της με μια μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί από τον αρχικό της όγκο.
- 5.Στη συνέχεια την πλάθουμε για 2 – 3 λεπτά και την ξανά τοποθετούμε μέσα στη λεκάνη και σκεπάζουμε την επιφάνεια της με μια μεμβράνη.
- 6.Μόλις ξανά διπλασιαστεί σε όγκο πλάθουμε τη ζύμη κυκλικά σε σχήμα μπάλας και τοποθετούμε μέσα σε μια χάρτινη φόρμα φούρνου για Πανετόνε (περίπου διαμέτρου 24 cm και ύψους 10 cm). Πατάμε καλά την επιφάνεια της ζύμης έτσι ώστε να απλωθεί στρογγυλά σε όλη τη διάμετρο του τσερκιού. Το τσέρκι πρέπει εσωτερικά στα τοιχώματα του να είναι καλά βουτυρωμένο και το ταψί του φούρνου να έχει αντικολλητικό χαρτί.
- 7.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα ελαφρώς νωπή την επιφάνεια και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής περνάμε όλη την επιφάνεια του Πανετόνε με αυγό (που το έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι) για να πάρει χρώμα μετά το ψήσιμο.
- 8.Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 1 ώρα περίπου.
- 9.Με την έξοδο από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και τοποθετούμε το Πανετόνε πάνω σε σχάρα.
- 10.Για το ντεκόρ ζεσταίνουμε λίγο γλάσο βανίλιας (υποβρύχιο) σε ένα κατσαρολάκι και σε ένα άλλο κατσαρολάκι πραλίνα φουντουκιού (Nucrema ΙΟΝ) και ταυτόχρονα περιχύνουμε την επιφάνεια του Πανετόνε ασύμμετρα και πριν κρυώσουν και σταθεροποιηθούν προσθέτουμε λίγα φρούτα κόντιτα (ή γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο στεγνό) στην επιφάνεια του ή ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη.
- Μερίδες : 8
- Έτοιμο σε : 90 Λεπτά
http://ionsweets.gr/recipe-items/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B5/
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Αφήστε μια απάντηση