Τσουρέκια από την Μπέττυ και το “Taste of life by Betty” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το τσουρέκι είναι το αγαπημένο , αφράτο , γλυκό , αρωματικό , βουτυρένιο ψωμί με το μαχλέπι να το απογειώνει και τις ίνες της ζύμης στο εσωτερικό  να το κάνουν να ξεχωρίζει…Έχει βέβαια συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα , θεωρείται κλασικό , παραδοσιακό , Πασχαλινό γλύκισμα αλλά για μένα θεωρείται  κορυφαίο και  καλοδεχούμενο κάθε εποχή του χρόνου….συνδυάζεται  με κάθε είδους μαρμελάδα ή άλειμα σοκολάτας ή πραλίνα φουντουκιού , συνοδεύει καταπληκτικά το γάλα , τον καφέ ή το τσάι και αποτελεί αγαπημένο κολατσιό για μικρούς και μεγάλους…

tsoureki1
Ας δούμε τη συνταγή :
Υλικά :
700-800 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 φακελάκι μαχλέπι
4 αυγά
170 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μισό-μισό
180 γρ. γάλα φρέσκο
75 γρ. μαγιά
250 γρ. ζάχαρη
1 ακόμα αυγό για να αλείψουμε την επιφάνειά τους
Αμυγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση :
-Αλέθουμε στο μπλέντερ το μαχλέπι μέχρι να γίνει σκόνη ( αν μας δυσκολεύει προσθέτουμε λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής κι έτσι θα αλεστεί πιο καλά)
-Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι , σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το γάλα και όταν φτάσει στους 40ο , εκεί που το ανέχεται άνετα το χέρι μας , αποσύρουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε μέσα εκεί τη μαγιά  και τη διαλύουμε  δουλεύοντας με σύρμα.
-Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το μαχλέπι για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα και όταν έχει αφρατέψει αρκετά , χαμηλώνουμε την ταχύτητα στην πιο μικρή σκάλα , προσθέτουμε το μίγμα της διαλυμένης μαγιάς και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
-Τότε αφαιρούμε  τους δάρτες από το μίξερ και βάζουμε το γάντζο του ζυμώματος. Αρχίζουμε να προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι και να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και κολλώδη που να στέκεται γύρω από το γάντζο! Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια , δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε πιο πολύ αλεύρι!
-Αδειάζουμε τότε τη ζύμη με τη βοήθεια σπάτουλας  σε μια λεκάνη , τη σκεπάζουμε καλά , την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Τότε αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια πασπαλίζοντάς τη με αλεύρι . Μοιράζουμε τη ζύμη σε τόσα κομμάτια όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε . (Εγώ συνήθως τη χωρίζω σε 8 κομμάτια και φτιάχνω 8 καρβελάκια-σαλιγκαράκια , αλλά μπορούμε να τη χωρίσουμε σε δυο μεγάλα κομμάτια και το καθένα να το φτιάξουμε μια μεγάλη πλεξίδα ή ό,τι αλλο σχέδιο προτιμάμε).
-Πλάθουμε τα  τσουρέκια με σχέδιο της προτίμησής μας (πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι όταν τα δουλέυουμε)  και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
-Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι και να διπλασιαστούν !
-Τότε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό , τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή το σουσάμι  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , στην κάτω σχάρα , για 30 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

δείτε αναλυτικές φωτογραφίες στο :

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1209-tsourekia

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *