VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet

Μια περίεργη κάπως συνταγή, αλλά πολύ φανταστική. Είναι κέικ σοκολάτας, κρεμ καραμελέ, και καραμέλα. Όλα αυτά μαζί μέσα στη φόρμα σε υγρή μορφή, και με το ψήσιμο γίνονται τα πάνω… κάτω… και το αποτέλεσμα; δείτε το στη φωτογραφία, και δοκιμάστε να το φτιάξετε. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω ποιά είναι η προέλευση της συνταγής, αλλά την βρήκα σε πολλά site στα Αραβικά. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το SintagesPanos.

 

Υλικά για ταψάκι κέικ 24-26 εκ.

Για την καραμέλα:
340 γρμ. ζάχαρη

Για την κρεμ καραμελέ:

720 γρμ. γάλα
80 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. ξύσμα λεμονιού

 

Για το κέικ σοκολάτας:
310 γρμ. αλεύρι
340 γρμ. ζάχαρη
240 γρμ. γάλα
220 γρμ. καλό ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
4 αυγά
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κουτ. σ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. βανίλια
3 κουτ. σ. σκόνη κακάο

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Καραμέλα:
1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ταψάκι του κέικ, και τοποθετούμε σε φωτιά να λιώσει η ζάχαρη, κουνώντας το δεξιά-αριστερά, και να πάρει σκούρο χρώμα καραμέλας. Προσοχή να μη την κάψουμε
2. Αφαιρούμε από τη φωτιά, και στρώνουμε ομοιόμορφα την καραμέλα στο ταψί, κουνώντας το δεξιά-αριστερά. Αφήνουμε χωρίς να το μετακινήσουμε καθόλου, να κρυώσει και να σκληρύνει η καραμέλα.

Κρέμ καραμελέ:
1. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά, τη βανίλια, τη ζάχαρη, και το ξύσμα. ​​
2. Προσθέτουμε το γάλα, και χτυπάμε πολύ καλά ώστε να αρχίσει να πήζει το μίγμα.
3. Αδειάζουμε το μίγμα επάνω στην καραμέλα.

Κέικ σοκολάτας:
1. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, και ​​στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, και το λάδι. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, κατόπιν το μπέικιν πάουντερ, και το κακάο, και συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν καλά.  3. Αδειάζουμε το μίγμα σιγά-σιγά και κυκλικά μέσα στο ταψάκι με την κρέμα. Μην σας ακούγετε παράξενο, όπως σας λέω.
4. Τοποθετούμε το ταψάκι μέσα σε ένα ταψί του φούρνου με αρκετό νερό. Δηλαδή σε μπεν μαρί.
5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το κέικ, και να πάρει ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα.
6. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει.
7. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες να παγώσει καλά. Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι, ξεκολλάμε τις άκρες, και αναποδογυρίζουμε το κέικ σε μια μεγάλη πιατέλα.
8. Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.

Tips:
1. Για να γαρνίρουμε, και να κάνουμε στο γλυκό μας πιο εντυπωσιακό, φτιάχνουμε ένα σιρόπι λιώνοντας λίγη σοκολάτα με γάλα, 2:1 και με ένα λεπτό κορνέ, τραβάμε μερικές ίσιες γραμμές σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
2. Μπορούμε να το κάνουμε σε φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση, αλλά με το επίπεδο ταψάκι, και όχι με το σχέδιο, διότι δεν θα σταθεί η καραμέλα.
Επίσης, και σε μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Δείτε και το video της εκτέλεσης της συνταγής : https://youtu.be/HJ-_C0AOY34
image_pdfimage_print

Related Posts

4 Comments

  1. Έλλη

    Δεν γράφετε την ποσότητα της ζαχαρης στην κρέμα καραμελε και μου βγήκε αγλυκη (έβαλα όσο νόμιζα)….Κατα τ’αλλα, μού βγήκε πολύ ωραίο το γλυκό! Επίσης, η καραμέλα έγινε σαν γυαλί και έσπασε χωρίς να ενσωματωθεί στο γλυκό.

    • sokolata

      Καλησπέρα Έλλη. Εχεις απόλυτο δίκιο για την ζάχαρη. Θα την προσθέσω το συντομότερο αφού συμβουλευτώ τον αγαπητό Παναγιώτη. Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. 🙂

    • Καλησπέρα Έλλη. Συγνώμη για την παράληψη της ζάχαρης. Η ποσότητα είναι 80 γρμ. Όσο για την καραμέλα, δεν γνωρίζω τι δεν πήγε καλά. Η συνταγή δεν είναι δικιά μου όπως αναφέρω, είναι από ξένο site. Κανονικά έπρεπε με την υγρασία να μαλακώσει και να γίνει σιρόπι, όπως γίνετε και στην κρέμα καραμελέ που φτιάχνουμε. Μήπως δεν ακολούθησες σωστά τις οδηγίες?

      • sokolata

        Eυχαριστούμε πολύ Παναγιώτη! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *