Οδηγίες

  1. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν.
  2. Σε ένα σκεύος βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα για να αφρίσει και στην συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και όταν η ζύμη αρχίζει να πήζει ανακατεύουμε με το χέρι.
  4. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το χέρι μας.
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι για να σφίξει.
  6. Τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
  7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  9. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε ένα βράδυ για να κρυώσουν.
  10. Για το σιρόπι: ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και το μέλι και τα βάζουμε στην φωτιά.
  11. Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει το αφήνουμε στην φωτιά για 4-5 λεπτά.
  12. Σε καυτό σιρόπι ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε σε ένα σκεύος να σταθούν.
  13. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με λίγο σιρόπι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.