Viap-Mentel(choco, Dec/2018)
ISOSTEVIA(dark chocolate)
RITO'S FOOD (GIF)

Τα έφτιαξα με βράσμα που έφερα από τη Λέσβο και με αλεύρι ζέας με την ίδια αναλογία που φτιάχνω τα μουστουκούλουρα. Αποφάσισα πως δεν θα τα πλάσω σε κουλούρια αλλά θα τα κόψω σε μικροσκοπικά τετράγωνα μπισκοτάκια. Κι είναι τα πιο γρήγορα κι εύκολα μπισκότα που έχω φτιάξει ποτέ. Μικρά σε μέγεθος για να τρως λίγα ή πολλά- όσα θες εσύ, ταιριάζουν άψογα με τον ελληνικό και τον εσπρέσο. Επιπλέον είναι άκρως αρωματικά –μοσχοβολάνε σύκο και μπαχαρικά- τραγανά και σχεδόν τρίβονται στο στόμα. Αν δεν βρείτε βράσμα Λέσβου, δοκιμάστε να τα φτιάξετε με συκόμελο Εύβοιας είναι το ίδιο πράγμα σχεδόν ή με το κλασικό πετιμέζι από σταφύλι.

Υλικά για 60-65 κομμάτια

  • 125ml πετιμέζι σύκου
  • 125ml ελαιόλαδο
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 50γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Αραιώνετε τη σόδα στο ούζο και τα ρίχνετε κι αυτά στη λεκανίτσα. Συνεχίζετε να χτυπάτε με σύρμα να ενωθούν όλα μαζί.
  2. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι ζέας και ανακατεύετε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα των υγρών ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Δεν πλάθεται εύκολα σε κορδόνι, αλλά αφήστε τη να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε το κάθε κομμάτι πάνω στον πάγκο σας σε χοντρό φύλλο πάχους 0,4χιλ. Πασπαλίζετε με σουσάμι και με το χέρι πιέζετε ελαφρά να κολλήσει πάνω στη ζύμη. Με ένα μαχαίρι κόβετε τη ζύμη σε τετραγωνάκια των 3εκ. και με μια σπάτουλα τη μεταφέρετε λίγη λίγη πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  4. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσει και ψήνετε τα μπισκότα στον αέρα στους 175οC για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα. Αφού κρυώσουν τα διατηρείτε σε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία.

 

https://sweetly.gr/2018/09/biscotta-me-petimezi-sykou-kai-alevri-zeas/

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *