Υγρό κέικ σοκολάτας, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το πιο ζουμερό κέικ που έχετε δοκιμάσει.

ΜΕΡΙΔΕΣ:  4-6

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:  15Λ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:   1Ω

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:    1/5

ΥΛΙΚΑ

145 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

40 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1 αυγό, large

¾ κ.γ. baking powder

¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

¼ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ηλιέλαιο

120 ml ξινόγαλο

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:

15 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

25 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

80 ml κρέμα γάλακτος, 15%

10 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. μέλι

¾ κ.γ. κορν φλάουρ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες   395   20%
ΒΑΖΑΛίπος   16g   23%
ΒΑΖΑKορεσμένα   7.2g    36%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες    5.8g    12%
ΒΑΖΑYδατάνθ.    63.9g   25%
ΒΑΖΑΣάκχαρα    39.6g    44%
ΒΑΖΑΑλάτι    0.164g    2.73%
ΒΑΖΑΙνες   3.4g    14%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για το κέικ: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

2Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξινόγαλο και χτυπάμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3Κατόπιν, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 35-40 λεπτά.

4Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

5Τέλος, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.

6Εκτέλεση για την επικάλυψη: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το κακάο, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και βράζουμε για 1 λεπτό.

7Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το μέλι, ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμα.

8Στη συνέχεια, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο, και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

9Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα το γλάσο πάνω από το κέικ, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

#tsoulotip: Το βούτυρο πρέπει να έχει κρυώσει ελαφρώς πριν το ρίξουμε στο μείγμα γιατί θα κόψει.

 

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/ygro-cake-sokolatas


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *