Κέικ βανίλιας με βουτυρόκρεμα και brownie από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το ανανεωμένο “The one with all the tastes” !

Για το κέικ:
400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
90 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμμ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια βανιλέτα
350 γραμμ. ξινόγαλα

Για τα brownies:
(προσαρμογή συνταγής του David Lebovitz, από το βιβλίο The Perfect Scoop)
115 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι βανιλέτα
90 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
100 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος

Για τη βουτυρόκρεμα:
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμ. καστανή ζάχαρη
320 γραμμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
4-5 κουταλιές γάλα
1 φακελάκι βανιλέτα
200 γραμμ. κουβερτούρα σε σταγόνες

Και ακόμα:
100 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος, λιωμένη σε μπεν μαρί

 

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τα brownies.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 20×30 εκ. περίπου. Το αλείφουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο.

Βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε μια μικρή κατσαρόλα και τα λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά ένα-ένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανιλέτα, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για 30».
Ενσωματώνουμε τέλος τις σταγόνες σοκολάτας γάλακτος και αδειάζουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνουμε τα brownies για 35′ περίπου, ή μέχρι να δούμε ότι το μίγμα έχει σταθεροποιηθεί στο κέντρο. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 21-22 εκ.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και τη βανιλέτα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι εναλλάξ με το ξινόγαλα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ αμέσως μόλις ενωθούν όλα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 50-60′ ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.
Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το γάλα και τη βανιλέτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε την κουβερτούρα με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ.

Ώρα να συναρμολογήσουμε το κέικ!
Χρησιμοποιώντας ένα σπάγκο, κόβουμε το κέικ κατά μήκος ούτως ώστε να σχηματιστούν δύο δίσκοι. Τοποθετούμε τον ένα πάνω σε μια πιατέλα και τον καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα. Από πάνω ακουμπάμε το δεύτερο δίσκο.
Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα.

Κόβουμε το brownie σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω στο κέικ, σχηματίζοντας έναν πύργο. Τέλος, περιχύνουμε τα brownies με τη λιωμένη σοκολάτα γάλακτος.

Σερβίρουμε το κέικ αμέσως, αλλιώς το διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος.

Buttercream-brownie-buttermilk-cake
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Μαρία Μπαριάμη, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΒΙΤΑΜ, η οποία όχι μόνο με κάλεσε να δημιουργήσω ένα κέικ που δεν έχω ξαναφτιάξει, λίγο πιο δύσκολο από αυτά που φτιάχνω συνήθως, αλλά φρόντισε να με προμηθεύσει με το «πακέτο των τολμηρών», επιλεγμένα δηλαδή υλικά και συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στη συνταγή.
http://theonewithallthetastes.com/2013/05/brownie.html


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *