Χριστουγεννιάτικος κορμός από τον chef Ζαφείρη Κλωνάρη και το “Zucker my art” !!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

https://www.facebook.com/ZAXsugART?fref=pb&hc_location=profile_browser

O κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής Χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Μας το έφτιαξε μια φίλη από την Γαλλία, και από τότε έγινε και για μας Χριστουγεννιάτικη συνήθεια.
Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νοστιμότατου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.
Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας “χριστόξυλο”).
Ήταν ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και το τέλος του Χειμώνα.

Το έθιμο ενσωματώθηκε στην Χριστιανική θρησκεία και έγινε περισσότερο εξεζητημένο.
Άρχισε να χάνεται όταν τα τζάκια αντικαταστάθηκαν από σόμπες και εξαφανίσθηκαν τα μεγάλα τζάκια. Ο μεγάλος κορμός αντικαταστάθηκε από ένα μικρότερο κομμάτι και το τοποθετούσαν στο τραπέζι, ανάμεσα από διάφορα καλούδια για κεράσματα. Ήταν αυτό το κομμάτι ξύλου που μετασχηματίσθηκε στο υπέροχο γλυκό “κορμός”.

Yλικά
γέμιση
480 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. άχνη ζάχαρη
45 γρ. σκόνη κακάο
1 κ.τ.γ σκόνη βανίλια (5 γρ.)

παντεσπάνι
6 αυγά, διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
100 γρ. λευκή ζάχαρη
35 γρ. σκόνη κακάο
1½ κ.τ.γ. σκόνη βανίλια
μια πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί (38×25 περίπου).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για τη γέμιση, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα 50 γρ. άχνη ζάχαρη, τα 45 γρ. σκόνης κακάο και τα 5 γρ. βανίλιας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, παχύ μείγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Για το παντεσπάνι, χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα 35 γρ. σκόνης κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά εξαρτήματα ανάμειξης, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε το μείγμα από τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας μαλακά.

Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15′ ή μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το αγγίζετε ελαφρά.

Πασπαλίζετε μια πετσέτα με άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζετε το ζεστό κέικ επάνω της, αφού προηγουμένως έχετε διατρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι, για να ξεκολλήσει το κέικ. Αφαιρέστε την λαδόκολλα. Ξεκινώντας από μία μικρή πλευρά του κέικ, το διπλώνετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30′.

Ξεδιπλώνετε το κέικ, απλώνετε το μείγμα με το κακάο έως 2 εκατοστά πριν την άκρη και ξαναδιπλώνετε (χωρίς την πετσέτα) με το μείγμα στην εσωτερική πλευρά. Τοποθετείτε με το τελείωμά του προς τα κάτω σε δίσκο σερβιρίσματος και το βάζετε στο ψυγείο. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *