Κορμός Τιραμισού από την υπέροχη Ιωάννα Σταμούλου και το “Sweetly”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πέρα από την κλασική εκδοχή με τα σαβαγιάρ, υπάρχουν και οι παραλλαγές του αγαπημένου γλυκού. Όπως αυτή εδώ… 

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4/5 φλιτζανιού αλεύρι
  • 1/5 φλιτζανιού κακάο

για το σιρόπιασμα

  • 1 φλιτζανάκι καφέ εσπρέσο δυνατό και κρύο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 500γρ. τυρί Mascarpone
  • 250γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κρόκους αβγών
  • 100 ζάχαρη
  • 40γρ. νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto
  • Κακάο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα σας να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε το κακάο και το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  2. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζετε πάνω του το μείγμα που ετοιμάσατε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζετε, το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού και μετά τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας και την τυλίγετε μαζί με το παντεσπάνι σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς τυλιγμένο με την πετσέτα.
  3. Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Βάζετε και τους κρόκους των αβγών να χτυπιούνται στο μίξερ και αφού βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά, το ρίχνετε αργά πάνω από τα αβγά σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα των αβγών να γίνει άσπρο και να πήξει.
  5. Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε για λίγο ακόμη.
  6. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε σαντιγί και μετά την ενσωματώνετε στο μίγμα των αβγών. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 6-7 ώρες να πήξει καλά.
  7. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και ραντίζετε με αυτό το παντεσπάνι το οποίο ξετυλίγετε από την πετσέτα και έχετε ανοιχτό μπροστά σας. Αφήνετε να το απορροφήσει και αδειάζετε πάνω του τη μισή κρέμα. Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζετε το γλυκό με κακάο ρίχνοντάς το προσεκτικά με σουρωτήρι και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

kormos tiramisu2edited

 http://www.sweetly.gr/2013/04/kormostiramisu/#more-793

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *