“Σοκολατένιο σουφλέ και light… γίνεται;”, από την Νίκα Κάσδαγλη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και το mednutrition!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Και ποιος από εσάς δεν πέρασε μπροστά από μια βιτρίνα ζαχαροπλαστείου και δε λιμπίστηκε-από τη μυρωδιά και μόνο-ένα σουφλέ σοκολάτας; Εγώ προσωπικά αν ήθελα να ζητήσω αυτή τη σοκολατένια κόλαση πολύ πιθανόν να έχανα τα λόγια μου και να το περιέγραφα όπως ο Κωνσταντίνου στην ταινία χτυποκάρδια στο θρανίο.

Η λαχτάρα μας για γλυκό δυναμώνει εκείνες τις δύσκολες απογευματινές ώρες μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που νιώθουν πως μόνο στο άκουσμα της λέξης «σοκολάτα», λαμβάνουν και τις αντίστοιχες θερμίδες. Επειδή όμως το θερμιδικό φορτίο μιας συνταγής εξαρτάται καθαρά και μόνο από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, παρακάτω μπορείτε να δείτε μια light έκδοση του σουφλέ σοκολάτας.

Τα περισσότερα γλυκίσματα λόγω των πολλών κορεσμένων λιπαρών και των απλών σακχάρων, δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτε παραπάνω από τις θερμίδες τους και αν ξεφύγουμε και στη μερίδα, προσθέτουν και μερικά γραμμάρια στη ζυγαριά μας. Το συγκεκριμένο γλυκό όμως έχει μια ισορροπία και φειδώ στη ζάχαρη και στα λιπαρά που περιέχει, γεγονός που το καθιστά θρεπτικό.

Η παρουσία της κουβερτούρας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κακαόμαζα, εμπλουτίζει τη συνταγή με πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση και την τελική καταστροφή των υγιών κυττάρων, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό ενάντια του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Η κουβερτούρα περιέχει επίσης στεατικό οξύ, το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει την χοληστερόλη και δύο ακόμα συστατικά, την θεοβρωμίνη και την φαινυλαιθυλαμίνη, τα οποία ευθύνονται για τις ψυχοδιεγερτικές της ικανότητες.

Το γάλα αποτελεί πλήρη τροφή, αφού παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, αλλά και πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα σάκχαρα του γάλακτος με βασικότερο τον δισακχαρίτη λακτόζη, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Παράλληλα, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, C, D, Β1, Β2, Β12, νιασίνη. Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου και περιέχει επιπλέον σίδηρο και ψευδάργυρο. Γι’ αυτό το λόγο, η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις ηλικίες, από τη νηπιακή έως και την τρίτη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Το αυγό αποτελεί τρόφιμο με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι καλή πηγή πολλών μεταλλικών στοιχείων (σελήνιο, ιώδιο, σίδηρος, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, χαλκός) και βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β9, Β12. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες είναι δυνατόν να δράσουν ευεργετικά στη όραση και την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις λόγω γήρατος.

Τέλος, είναι πολύ καλή πηγή χολίνης, μιας ουσίας που ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και λειτουργεί ευεργετικά ως διαβιβαστής εντολών ή «νευροδιαβιβαστής», από τον εγκέφαλο στο νευρικό σύστημα και τους μύες.

Επομένως, τα σοκολατένια σουφλέ light θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ιδανική λύση για επιδόρπιο τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά.

Χρήσιμο tip: μόλις το ξεφουρνίσετε, μπορείτε να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτού με ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, ώστε να παραμείνει το επιδόρπιό σας σε χαμηλό θερμιδικό επίπεδο.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 100 γραμ. τριμμένη κουβερτούρα
  • 50 γραμ. κακάο
  • 4 ασπράδια
  • 2 κρόκοι
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 1 βανίλια σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2. Ρίξτε το κακάο, το αλεύρι, την βανίλια και το γάλα και ανακατέψτε.
  3. Χτυπήστε τα ασπράδια με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα.
  4. Ρίξτε τους κρόκους στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατέψτε και μετά ενώστε το μείγμα με την μαρέγκα.
  5. Μοιράστε σε 8 πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.
  6. Σερβίρετε τα σουφλέ αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Συμβουλή: Στο άκουσμα και μόνο του τίτλου «σουφλέ σοκολάτας» θεωρούμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια θερμιδική βόμβα. Ωστόσο, η άποψη σας μπορεί να ήταν διαφορετική, αν γνωρίζατε ότι η μερίδα της συγκεκριμένης συνταγής σουφλέ αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, όσο δηλαδή και μια σοκοφρέτα.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *