Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια σοκολατένια κούπα έκπληξη!! Που μέσα της κρύβει γέμιση από μους φράουλας, και σάλτσα φράουλας, με κομμάτια από φρέσκες φράουλες, και τέλος σκεπασμένο με σοκολάτα, και γαρνιρισμένο με φρέσκες φράουλες. Η έκπληξη δεν τελειώνει εδώ… φτιάξτε τις με διάφορες γεμίσεις, όπως κερασάκια μαρασκίνο, βατόμουρα, αποξηραμένα μαλακά δαμάσκηνα, μους καραμέλας, κ.λ.π.. Και αν θέλετε μια πιο… σοκολατένια απόλαυση, με μους σοκολάτας. Μια μοναδική, δικιά μου συνταγή, αποκλειστικά για το SintagesPanos. Οι φώτο είναι ενδεικτικές, αλά το αποτέλεσμα θα είναι αυτό. Η συνταγή εμπνεύστηκε βάση αυτής της φωτογραφίας...

 

Υλικά για 8 σοκολατένιες κούπες:

Για τις σοκολατένιες κούπες:
8 χαρτάκια για μάφινς, ή φορμάκια σιλικόνης για μάφινς
400 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
1/4 κουτ. γλ. σκόνη κανέλα
1 πρέζα καυτερό τσίλι (προαιρετικά)

Για την 1η γέμιση, μους φράουλας:
270 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
200 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
100 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες, (καθαρισμένες)
20 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 1/2 φύλλο ζελατίνα (2,5 γρμ.)

Για την 2η γέμιση σάλτσα φράουλας:
100 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες, (καθαρισμένες)
20 γρμ. ζάχαρη άχνη
15 γρμ. γλυκόζη
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)

Για το γαρνίρισμα:
Μερικές μικρές φρέσκες φράουλες
Λίγα κερασάκια μαρασκίνο, στραγγισμένα καλά από το σιρόπι τους

Εκτέλεση:

Σοκολατένια κούπα:
1. Αν χρησιμοποιήσουμε χαρτάκια για μάφινς, τα τοποθετούμε σε μια φόρμα για μάφινς, με θήκες.
2. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα, προσθέτουμε την κανέλα και το τσίλι, και ανακατεύουμε καλά. Την κρατάμε σε θερμοκρασία 35 βαθμούς περίπου..
3. Ρίχνουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας στο χαρτάκι, ή στη φόρμα, και με το πινέλο ανεβάζουμε τη σοκολάτα στα τοιχώματα, έτσι ώστε να επικαλύψουμε καλά με σοκολάτα τις πλευρές της φόρμας. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε μερικές φορές για να πάρει ένα σχετικά παχύ στρώμα σοκολάτας στις πλευρές.

Μυστικό.
(Φορέστε ένα πλαστικό ιατρικό γάντι, και αφού αρχίσει να σφίγγει η σοκολάτα, πριν τις βάλετε στο ψυγείο, λειαίνεται με το δάχτυλο εσωτερικά την επιφάνεια της σοκολάτας, για πιο φινετσάτες κούπες).
4. Φτιάχνουμε και τις 8 φορμίτσες, και τις τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα, για να προχωρήσουμε στη γέμιση.

1η γέμιση, μους φράουλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 20 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα, και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Τους δίνουμε μια-δυο γυρισιές το πολύ, όχι να τις πολτοποιήσουμε.
4. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με τα 20 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης, και τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση για ένα λεπτό. (Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο).
5. Αποσύρουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά.
6. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρή, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος διαδοχικά, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν.

2η γέμιση, σάλτσα φράουλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ.
3. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη, και τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση. (Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο). Ρίχνουμε τη γλυκόζη, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
4. Προσθέτουμε την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνα.
5. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ολοκλήρωση:
1. Γεμίζουμε τις σοκολατένιες κούπες με την μους φράουλας, (δεν τις αφαιρούμε ακόμα από τις φόρμες), αφήνοντας 1 με 1,5 εκ. κενό για την σάλτσα, και σοκολάτα.
2. Τις βάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά να σφίξει η μους.
3. Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου, σάλτσα φράουλας επάνω στη μους, σε κάθε κούπα, την ισιώνουμε, και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου, να παγώσει καλά η σάλτσα φράουλας. Πρέπει να αφήσουμε 3-4 χιλ. κενό για τη σοκολάτα.
4. Αφού παγώσουν, γεμίζουμε, και σκεπάζουμε με σοκολάτα κάθε κούπα, ώστε να καλύψουμε την σάλτσα φράουλας. (Εάν μας έχει κρυώσει η σοκολάτα, την ζεσταίνουμε λίγο σε μπεν μαρί).
5. Αφού τελειώσουμε με όλες, τοποθετούμε από μια φρέσκια φράουλα στο κέντρο σε κάθε σοκολατένια έκπληξη, πιέζοντας ελάχιστα να κάτσει στη νωπή ακόμα σοκολάτα.
6. Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να στερεοποιηθεί η σοκολάτα, και αφαιρούμε τις φόρμες, ή τα χαρτάκια, από τις σοκολατένιες κούπες.
Τις τοποθετούμε σε πιατέλα, και τις διατηρούμε στο ψυγείο. (Κατά προτίμηση σε τάπερ που να κλείνει καλά, για να αποφύγουμε την υγρασία).

Σημείωση:
Η συνταγή γίνεται και με κερασάκια μαρασκίνο, με βατόμουρα, με αποξηραμένα μαλακά δαμάσκηνα, κ.λ.π. Απλά αντικαταστήστε τις φράουλες με ένα από τα παραπάνω, και προσθέστε 2 κουταλιές νερό, (η φράουλες έχουν υγρό από μόνες τους) ή για τα μαρασκίνο, 2 κουταλιές από το σιρόπι τους, και εκτελέστε τη συνταγή ως έχει.
Έτσι θα έχετε μια ποικιλία από σοκολατένια έκπληξη!! γαρνίροντας με το ανάλογο φρούτο που θα βάλετε και στη γέμιση.

Η συνταγή διαφοροποιείται σε μερίδες, ανάλογα με το πόσο μεγάλες θα κάνετε τις σοκολατένιες κούπες. Γιαυτό ίσως περισσέψουν, ή λείψουν υλικά για συν-μιον μια κούπα.

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/02/blog-post_19.html

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *