Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα , από το Healthy cook!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

for english scroll down

Όταν η σοκολάτα, τα κάστανα και η καρύδα ενώνονται σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό. Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω το γλυκό αυτό. Οι γεύσεις ισορροπούν ιδανικά, δίνοντας ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα. Tην τούρτα με σοκολάτα και κάστανα την έφτιαξα με τα τελευταία κάστανα που βρήκα φέτος στην αγορά. Προβληματίστηκα, όμως, για το αν πρέπει να μοιραστώ τη συνταγή στο μπλογκ, εφόσον πλέον έχει περάσει η εποχή τους. Μετά σκέφτηκα πως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς έτοιμα βρασμένα κάστανα σχεδόν όλο τον χρόνο. Κι έτσι ετοιμάστηκε η σημερινή ανάρτηση.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Τον πουρέ κάστανου μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές (γλυκά, σοκολατάκια, κ.α.), ή να το φάτε αντί για μαρμελάδα στο πρωινό σας. Εγώ τον ετοίμασα με στέβια, εσείς αν θέλετε χρησιμοποιήστε ζάχαρη. Με την ζάχαρη κρατάει και περισσότερο καιρό στο ψυγείο, σε αποστειρωμένο βάζο.

Προετοίμασα τα κάστανα όπως σας είχα πει σε αυτή την ανάρτηση. Εσείς βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά βρασμένα. Η ποσότητα του πουρέ που βγάζει η δοσολογία που σας δίνω είναι 650-700 γρ. περίπου. Για την τούρτα χρειαζόμαστε 300 γρ. πουρέ. Τον υπόλοιπο μπορείτε να τον κάνετε σοκολατάκια για να διακοσμήσετε την τούρτα, όπως έκανα εγώ (για την διακόσμηση χρειάζεστε 8, αλλά αν χρησιμοποιήσετε όσον πουρέ περισσεύει θα βγουν περίπου 16-18 τρουφάκια), ή να τον φυλάξετε στο ψυγείο.

Όσο για την βάση, την έφτιαξα με μπισκότα digestive, κακάο και λίγο βούτυρο. Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, βούτυρο αμυγδάλου, λάδι καρύδας, ή vegan μαργαρίνη.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες (8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που διατηρεί έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή τους, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα περιέχουν θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ.

Το γάλα καρύδας, βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι φτωχό σε νάτριο. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, γεγονός που το καθιστά επιβαρυντικό για την καρδιά μας, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Σημειώστε πως το γάλα καρύδας που βρίσκω σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιώ κάθε φορά είναι αρκετά παχύρευστο και κρεμώδες. Κυκλοφορούν και άλλα που είναι πολύ νερουλά. Διαλέξτε παχύρευστο γάλα, διαφορετικά προτιμήστε κρέμα καρύδας.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά (αναμονή 3 ώρες)

Μερίδες:   8

Υλικά:

για τον πουρέ κάστανου (περίπου 650-700 γρ. πουρέ):

  • 400 γρ. μαγειρεμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 150 γρ. στέβια (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη), ή ζάχαρη
  • 1/8 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 ml νερό

για την τούρτα σοκολάτας & κάστανου:

  • 180 γρ. κλασσικά μπισκότα digestive
  • 1 κουταλιά κακάο
  • 1 κουταλιά στέβια ή ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο, ή λάδι καρύδας, ή vegan μαργαρίνη, λιωμένο
  • 300 γρ. μαύρη σοκολάτα 54 % κακάο, κομμένη σε κομμάτια
  • 300 γρ. πουρέ κάστανου
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300 ml γάλα καρύδας
  • ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

για τα σοκολατάκια κάστανου (περίπου 18 σοκολατάκια):

  • 300-400 γρ. πουρέ κάστανου
  • 125 γρ. μαύρη σοκολάτα 54% κακάο, σε κομμάτια
  • τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση:

για τον πουρέ κάστανου:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το νερό και την στέβια. Μόλις λιώσει η στέβια ρίχνετε τα μαγειρεμένα κάστανα και την βανίλια και τα αφήνετε να βράσουν στο σιρόπι για 15-20 λεπτά περίπου.
  2. Μεταφέρετε τα κάστανα με το σιρόπι στον κάδο του πολυμίξερ ή του μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Φυλάτε τον πουρέ, στο ψυγείο, σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

για την τούρτα:

  1. Ρίχνετε τα μπισκότα, το κακάο και την στέβια στο δοχείο του μούλτι και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Ανακατεύετε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και στρώνετε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκατοστών, την οποία πρώτα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, την αφήνετε να κρυώσει για λίγο και ρίχνετε τον πουρέ κάστανου και την ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Ρίχνετε το γάλα καρύδας και την βανίλια στον κάδο του μίξερ και το χτυπάτε σε σαντιγύ, μέχρι να σχηματιστούν αφράτες κορυφές στην κρέμα.
  6. Ρίξτε την σαντιγύ στο μείγμα με την σοκολάτα (βεβαιωθείτε πρώτα ότι η σοκολάτα έχει κρυώσει αρκετά) και ανακατέψτε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
  7. Ρίξτε το μείγμα πάνω στην μπισκοτένια βάση και απλώστε το καλά. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.

για τα σοκολατάκια:

  1. Βάλτε την τρούφα σοκολάτας σε ένα μπωλ.
  2. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει για πολύ λίγο.
  3. Φτιάξτε μικρά μπαλάκια με τον πουρέ κάστανου και ρίχνετε ένα ένα μέσα στη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια, γυρίστε τα ώστε να καλυφθούν πλήρως και μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  4. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο η σοκολάτα και μετά ρίξτε τα στο μπωλ με την σοκολατένια τρούφα και ανακινήστε το ώστε να καλυφθούν καλά.
  5. Μεταφέρετε τα πάλι στο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.

Συνταγή προσαρμοσμένη απο εδώ.

* Η διατροφική αξία ανά μερίδα αφορά μόνο την τούρτα σοκολάτας, καρύδας και κάστανου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
ΕνέργειαΥδατάνθρακεςΣάκχαραΛιπαράΚορεσμένα ΛίπηΠρωτείνεςΦυτικές ΙνεςΧοληστερόλη
323.030.222.921.912.92.81.7

20.5mg

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

When chocolate, chestnuts and coconut make an amazing combination. This is the only way I can describe this dessert. Its flavors are perfectly balanced and light. I made the chocolate & chestnut tortewith the last chestnuts I found on the market. I was really concerned, however, about whether to share the recipe on the blog, since they are almost of season. Then I thought that one can find ready-cooked chestnuts almost all year in large super markets. So, I prepared today’s post.

You can use chestnut puree in various recipes (desserts, truffles, etc.), or eat it instead of jam at breakfast. I have prepared the puree with stevia, but you want use sugar as well. This way it will last longer in the refrigerator, in a sterile jar.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

I prepared chestnuts as I told you in this post. You certainly can use boiled ones. This recipe gives you 650-700 g. puree approximately. For the cake we need 300g.  You can use the rest to make truffles to decorate the cake, as I did (for decorating the cake you will need 8 truffles, but if you use all of the remained puree you will have about 16-18 truffles), or to store it in the refrigerator for a later use.

As for the base, I used digestive biscuits, cocoa and a little butter. Instead of butter, you can use, almond butter, coconut oil, or vegan margarine.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Chestnuts are a good source of essential amino acids, monounsaturated fat, vitamin C, folic acid and calcium, magnesium, phosphorus, sodium, iron and potassium. It is rich in carbohydrates (45.5 g / 100 g) and fibers (8.1 g / 100 g), which makes them a low-glycemic index food, which maintains low glucose levels in the blood. Their composition, low fat, no cholesterol, low in sodium, high in potassium, low in protein but of high quality with a good amino acids ratio and a high percentage of polyunsaturated fats, make chestnuts a balanced food with high nutritional and energy value. They are rich in B vitamins and specifically they contain thiamine, which is necessary for the proper functioning of the nervous system, riboflavin and vitamin B6 which helps in the metabolism of nutrients, and folic acid.

Coconut milk, a key component of Asian cuisine is rich in magnesium and iron, and is low in sodium. Experts warn that most of the fat it contains is saturated, making it burdensome for our heart, so it should be consumed in moderation. Note that the coconut milk I find in large supermarkets and use it every time, is quite thick and creamy. There are some others that are too watery. Choose a thick one, otherwise you should prefer coconut cream.

Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα

Preparation time:   45 minutes (and 3 hours waiting)

Servings:   8

Ingredients:

for the chestnut puree (yields approx. 600-700 gr./24oz):

  • 400 g. (14 oz) cooked and peeled chestnuts
  • 150 g.(5.3oz) Stevia (in proportion 1: 1 with sugar), or sugar
  • 1/8 teaspoon vanilla extract
  • 300 ml water

for the chocolate & chestnut torte:

  • 180 g. (6.3oz) classic digestive biscuits
  • 1 tablespoon cocoa
  • 1 tablespoon stevia or sugar
  • (2.7oz) butter, or coconut oil, or vegan margarine, melted
  • 300 g. (10.5oz) dark chocolate 54% cocoa, cut into pieces
  • 300 g. (10.5oz) chestnut puree
  • 50 g. (1.7oz) icing sugar
  • 300 ml coconut milk
  • ¼ teaspoon vanilla extract

for chocolate & chestnut truffles (yields approx. 18 truffles):

  • 300-400 g. (11-14oz) chestnut puree
  • 125 g. (4.4oz) dark chocolate 54% cocoa into pieces
  • chocolate truffle

Instructions:

for the chestnut puree:

  1. In a saucepan, over medium heat, combine water and stevia. Once stevia is melted pour in the cooked chestnuts and vanilla and let them simmer for about 15-20 minutes.
  2. Transfer chestnuts with syrup in the bowl of a food processor or blender and mash. Keep the puree in the refrigerator in an airtight glass container.

for the cake:

  1. Put the biscuits, cocoa and stevia in food processor bowl and crush them until they become powder.
  2. Stir thoroughly crushed biscuits with melted butter and press the mixture firmly in a baking tin with a removable bottom, of 20 cm (8’’) diameter, which have first lined with parchment paper.
  3. Refrigerate as long as you prepare the remaining ingredients.
  4. Melt the chocolate in a bain marie. Once melted, let it cool slightly and whip in the chestnut puree and powdered sugar. Stir well until homogenized.
  5. Pour the coconut milk and vanilla in a stand mixer and whip until stiff peaks are formed.
  6. Pour the cream into the chocolate mixture (make sure the chocolate is cool enough) and mix gently with a spatula.
  7. Pour the mixture over the biscuit base and spread evenly. Refrigerate for at least 3 hours before serving.

for the chocolate & chestnut truffles:

  1. Pour the chocolate truffle in a bowl.
  2. Melt the chocolate in a bain marie. Remove from the heat and let the chocolate cool for a while.
  3. Make small balls with the chestnut puree and add one by one into the chocolate. Using two forks, move the balls into the chocolate so they are completely covered, and transfer them on a lined surface.
  4. Leave until the chocolate is stabilized and then pour it into the bowl with the chocolate truffle and shake to cover well.
  5. Transfer back on parchment paper and let them cool completely.

Recipe adapted from here.

* The nutritional value per serving is calculated only for the chocolate, coconut & chestnut torte.

 Nutritional Facts per Serving

 
CaloriesCarbohydratesSugarsTotal FatSaturated FatProteinsDietary FibersCholesterol
323.030.222.921.612.92.81.7

20.5mg

 https://thehealthiercook.wordpress.com/2015/03/23/chocolate-coconut-chestnut-torte-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CE%BA/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Μία απάντηση στο “Chocolate, Coconut & Chestnut Torte – Τούρτα με Σοκολάτα, Καρύδα & Κάστανα , από το Healthy cook!”

  1. Ο/Η mensolution.gr λέει:

    Υγιεινός τρόπος ζωής και ελευθερία επιλογών μπορούν να πάνε μαζί και να σας οδηγήσουν σε
    έναν πιο υγιή, πιο δυνατό και
    πιο ελεύθερο εαυτό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *