ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ από την Ρένα Κώστογλου και το Koykoycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ


250 γρ μαργαρίνη η βιτάμ
125 γρ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
λίγο φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο κανέλα( στην μύτη μικρού κουταλιού)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
750 γρ αλεύρι περίπου
1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο για την επάλειψη.

 

Χτυπήστε στο μίξερ την μαργαρίνη με την ζάχαρη. 
Ρίξτε τις βανίλιες,την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα.
Προσθέστε τα αυγά.
Αλλάξτε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο. 
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.
Με τα 2/3 της ζύμης θα στρώσετε την ταρτιέρα σας και με το υπόλοιπο θα καλύψετε την γέμιση.. 
Βουτυρώστε ένα σκεύος τάρτας,ανοίξτε την ζύμη με τον πλάστη
σε αλευρωμένη επιφάνεια,μεταφέρετε την στο σκεύος και βάλτε την στο ψυγείο.
Αφήστε την να σταθεί για 15-20 λεπτά..
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 C. 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
1200 γρ ξινόμηλα κομμένα κυδωνάτα
μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο για το σοτάρισμα
μισή κουταλιά της σούπας κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 σφηνάκι κονιάκ 


Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σας όπως κόβετε τις τηγανητές πατάτες..
Βάλτε μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι να λιώσει και βάλτε μέσα τα μήλα σας. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά και προσθέστε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.. 
Ρίξτε το ξύσμα και την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς..
Τα μήλα σιγά σιγά θα αλλάξουν χρώμα και θα μαλακώσουν.. 
Σβήστε με το κονιάκ,αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σβήστε το μάτι ..
Ανακατέψτε ξανά και βάλτε τα στην άκρη να κρυώσουν..


ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Βάλτε τα μήλα μέσα στην ταρτιέρα και στρώστε τα όσο το δυνατόν καλύτερα.. Κόψτε με κουπάτ μικρά αστεράκια η διάφορα μεγέθη και βάλτε πάνω στα μήλα .. 
Μην νοιαστείτε να τα κολλήσετε μεταξύ τους ..Απλά να ακουμπάει το ένα στο άλλο.
Θα κολλήσουν μόνα τους κατά την διάρκεια του ψησίματος .. 

Αλείψτε με ένα πινέλο τα αστεράκια σας με το ασπράδι του αυγού
που το έχετε χτυπήσει ελαφρά μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό.
Ψήνετε περίπου για 40 λεπτά η μέχρι να ροδίσει η ζύμη. 
Αφήστε την να κρυώσει καλά προτού την κόψετε..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

http://koykoycook.gr/?p=10459




Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *