Τάρτα Tatin από τον chef Ζαφείρη Κλωνάρη και το “Zucker my art” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά

10 μήλα
200 γρ. ζάχαρη
κανέλα
150 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζύμη μπριζέ για τάρτες (βρείτε τη συνταγή πιο κάτω) 

 


Εκτέλεση
Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Σε ένα βαθύ και αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη κανέλα και το βούτυρο, περιμένουμε να καραμελώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μήλα και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Αφού τα μήλα καραμελώσουν, τα τοποθετούμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με τη ζύμη. Κάνουμε μερικές τρύπες με το πιρούνι και ψήνουμε στους 190οC μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη.

Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και ύστερα την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Συνταγή για τάρτες

250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό
Εκτέλεση
Πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουµε τη ζύµη αφήνουµε για λίγη ώρα µία σακούλα γεµάτη µε πάγο ώστε να παγώσει. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουµε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουµε µέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουµε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουµε το αλεύρι µέσα στα υλικά µέχρι να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το γάλα και αρχίζουµε να ενώνουµε τη ζύµη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερµοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού µπορεί η ζύµη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Με την παλάµη σπρώχνουµε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύµη στον πάγκο. Τη µαζεύουµε πίσω και επαναλαµβάνουµε 2-3 φορές µέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνουµε στη ζύµη σφαιρικό σχήµα και την τυλίγουµε µε µεµβράνη. Την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Διατηρείται για 4-5 ηµέρες στο ψυγείο ή για 2 µήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουµε από την προηγούµενη µέρα στη συντήρηση του ψυγείου.

Άνοιγµα και στρώσιµο της τάρτας: Παγωµένη όπως είναι η ζύµη την ανοίγουµε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουµε τη ζύµη και τη στρώνουµε στην ταρτιέρα. Την καθίζουµε σωστά στις γωνίες και φροντίζουµε να έχει αρκετή ζύµη στα τοιχώµατα. Με την ανάποδη του µαχαιριού αφαιρούµε τα περισσεύµατα. Τρυπάµε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωµένη είναι η ζύµη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουµε σε µπάλα. Το ανοίγουµε και το καθίζουµε πάνω στην τάρτα. Γεµίζουµε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουµε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουµε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.

 

 

https://www.facebook.com/ZAXsugART/photos/a.361004717347845.84490.360996024015381/586724911442490/?type=1&theater

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



2 απαντήσεις στο “Τάρτα Tatin από τον chef Ζαφείρη Κλωνάρη και το “Zucker my art” !”

  1. Ο/Η Sophia λέει:

    Δεν κατάλαβα ..όταν γίνουν τα μήλα τα σκεπαζουμε με την ζύμη η στρώσουμε τα μήλα πάνω στην ζύμη που έχουμε προψυση;

    • Ο/Η sokolata λέει:

      οχι, τα μηλα τα σκεπαζουμε με την ζυμη , ψηνουμε την ταρτα και την αναποδογυριζουμε και ετσι ερχονται τα μηλα πανω 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *