Νηστίσιμες Φλογέρες γλυκές με ξερά φρούτα από την Ντίνα Νικολάου !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Υλικά
  • (για 15 «φλογέρες»)
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα)
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή γλυκό φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά), για τη διακόσμηση
  • κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) Μαυροδάφνη
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρη κορινθιακή σταφίδα
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και πολύ ψιλοκομμένα (μπορείτε να γλιτώσετε τον κόπο του βρασίματος και του καθαρίσματος και να αγοράσετε έτοιμα βρασμένα και ξεφλουδισμένα κάστανα, σε συσκευασίες κενού, που θα βρείτε σε καλά σούπερ μάρκετ, ντελ
    • 300 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης (ζυγισμένα ξεφλουδισμένα), χονδροσπασμένα
    • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
      • Για το σιρόπι
      • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
      • 3 φλιτζάνια (600 ml) νερό
      • 1 ξυλάκι κανέλας
      • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και βιολογικό πορτοκάλι
      • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
      • χυμός από 1/2 λεμόνι

 

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ψιλοκομμένα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και περιχύνω με τη Μαυροδάφνη και το κονιάκ. Τα αφήνω να μουσκέψουν για 1 – 2 ώρες (ή ιδανικά, για όλο το βράδυ, ώστε να απορροφήσουν όλο το υγρό). Δεν μουσκεύω τις σταφίδες για να μην χάσουν τη ξινούτσικη γεύση τους που θα κάνει θαυμάσια γευστική αντίθεση με τα υπόλοιπα γλυκά υλικά.

Όταν μουσκέψουν τα φρούτα τα αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τις σταφίδες, τα κάστανα, τα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα και ανακατεύω πολύ καλά.

Για τις «φλογέρες»: Τοποθετώ τα φύλλα κρούστας ανοιγμένα, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο, ανά δύο, αλείφοντας το καθένα με το λιωμένο βούτυρο. Αν η συσκευασία περιέχει 11 φύλλα βάζω τα τρία τελευταία μαζί.
Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω κάθε διπλό φύλλο κατά μήκος σε 3 λωρίδες ίσου πλάτους. Στην άκρη της στενής άκρης κάθε λωρίδας βάζω από 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγω σε ρολά (φλογέρες).

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C. Αλείφω με λιωμένο βούτυρο ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζω εκεί τις φλογέρες, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις αλείφω με λιωμένο βούτυρο και τις ψήνω για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για το σιρόπι (το ετοιμάζω όση ώρα ψήνονται οι φλογέρες):Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού, για περίπου 10 – 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω το κονιάκ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Μόλις ψηθούν οι φλογέρες τις βγάζω από το φούρνο και τις περιχύνω όπως είναι καυτές, με το χλιαρό σιρόπι.

 

 

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/452#r=edit-tid-4-56/page=9

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *