Κερασόπιτα, από το Γλυκοπλαστείο Νεανικόν!

Επηρεασμένος από την πορεία του strudel στον πρόσφατο διαγωνισμό, αισθάνθηκα την ανάγκη να ασχοληθώ περισσότερο με αυτή την κατηγορία γλυκισμάτων. Στο strudel έγινε η πρώτη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό μόνο ολόκληρα φρούτα (όχι κάποιος συμπ. χυμός), στοχεύοντας έτσι στην συνολική αξιοποίηση του προiόντος που έξυπνα η φύση έχει συνθέσει.

cherrypie

Στην κερασόπιτα, στο σημερινό γλυκό, για εγγυημένη γλύκα και έξτρα γεύση θα επιστρατεύσω τη μάυρη κορινθιακή σταφίδα, που φημίζεται για την θρεπτική και γευστική της υπέρ δύναμη. Δεν λέω, καλά είναι τα goji berries (έχω και στο μπαλκόνι δυο γλάστρες), καλές και όσες υπερτροφές μας διαφημίζουν αλλά το σταφύλι είναι απλά ο βασιλιάς μας και η αποξήρανσή του μας επιτρέπει όλο τον χρόνο να το χαιρόμαστε.

Πάμε για την συνταγή ! Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
150 γρ σταφίδες
200 ml νερό
230 γρ φρέσκα κεράσια
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
σποράκια από μισή φυσική βανίλια

Αδειάζουμε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε το νερό. Τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες ώστε να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε το νερό και το φυλάμε για τη ζύμη. Τις σταφίδες τις πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, τα προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι και ελαφρώς πλάθουμε το μείγμα ώστε λίγο να δέσει.

cherrypie2 (1 of 1)

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
140 ml από το νερό που χρησιμοποιήθηκε στις σταφίδες
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής, όσο πάρει (χρησιμοποίησα Ζέας)
2 κουταλάκια baking powder

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ (εγώ την έψησα σε ένα εμαγιέ κατσαρολάκι το οποίο δεν έπαθε τίποτα)

Ανακατεύουμε καλά το νερό με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το baking powder. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλά στο χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια ένα για την βάση και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά το σκεύος και εφαρμόζουμε στο εσωτερικό του τη ζύμη.

cherrypie3

Γεμίζουμε με τη γέμιση και την καλύπτουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε. Στις άκρες, με ένα πιρούνι ενώνουμε καλά με τα πλαϊνά. Εάν θέλουμε με το μαχαίρι (ή καλύτερο με κοπίδι) δημιουργούμε μικρές διακοσμητικές οπές.

cherrypie4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς) για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε την κερασόπιτά μας ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τέλος, να μη ξεχάσω να ευχαριστήσω την Χριστίνα, και μέσα από το blοg, για την όμορφη συνέντευξη στο the k-magazine.

http://www.neanikon.gr/cherrypie/

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *