Gingerbread μπισκότα με μέλι, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Έχουν χριστουγεννιάτικα σχήματα και πολύ συχνά είναι διακοσμημένα με γλάσο και καραμελάκια. Κατά τα άλλα είναι τραγανά, πεντανόστιμα και μοσχοβολάνε μπαχαρικά. Αυτά τα μπισκοτάκια είναι το απόλυτο must των γιορτών. Έφτιαξα μαζί τους κι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ελαφρώς χιονισμένο, άνοιξα και τρύπες σε κάποια για να τα κάνω στολίδια για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας. Λέω να τα δέσω με κορδέλα πάνω στις πετσέτες…

Υλικά:

  • 150γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. μέλι ή μελάσα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 2 κουτ. γλυκού κοφτά σόδα
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομματάκια
  • 1 αβγό
  • 420γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

gingerbread 6edited

Εκτέλεση

  1. Βάζετε ένα κατσαρολάκι στη ζυγαριά, ρίχνετε και ζυγίζετε μέσα το μέλι και τη ζάχαρη. Ύστερα βάζετε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτετε τη σόδα. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά. Μην τρομάζετε που θα αφρίσει το μείγμα, είναι φυσιολογικό.
  2. Ρίχνετε το βούτυρο  κι ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Μετά ανακατεύετε στο μείγμα το αβγό και τέλος το αλεύρι, τελειώνοντας με ζύμωμα στο χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα σας ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
  3. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει, στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψάκια και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη λίγη λίγη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου. Ύστερα την κόβετε σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα με κουπ πατ και αραδιάζετε τα μπισκοτάκια στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλετε να τους δημιουργήσετε τρύπες για να τους περάσετε κορδελίτσα και να τα κάνετε στολίδια, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα τρυπήσετε με ένα χοντρό καλαμάκι για αναψυκτικά.
  4. Ψήνετε τα μπισκοτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα κι όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ, γιατί θα μετά θα παρασκληρύνουν. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο πρέπει να είναι ακόμα μαλακά. Υπολογίστε πως θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά αφού κρυώσουν.

gingerbread 7edited

Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο: Κόβετε μπισκότα σε σχήμα αστεριών με 5 γωνίες σε 4 διαφορετικά μεγέθη. Ετοιμάζετε ένα γλάσο ανακατεύοντας με πιρούνι μέσα σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κι ελάχιστο νερό μέχρι να πάρετε ένα πηχτό γλάσο που δεν θα τρέχει εύκολα από το πιρούνι όταν δοκιμάσετε να το αφήσετε. Τοποθετείτε το μεγαλύτερο αστέρι κάτω, παίρνετε το αμέσως μικρότερο και τοποθετείτε λίγο από το γλάσο που ετοιμάσατε στη βάση του πριν το τοποθετήσετε πάνω στο μεγάλο μπισκότο της βάσης, στρίβοντάς το. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με δεύτερο αστέρι του ίδιου μεγέθους και συνεχίζετε ανεβαίνοντας με 2 μικρότερα αστέρια και δύο τελευταία ακόμη πιο μικρά. Φροντίζετε να βάζετε κάθε φορά λίγο γλάσο στη βάση του μπισκότου που κολλάτε πάνω στο προηγούμενο και να το στρίβετε. Τέλος θα κολλήσετε με τη βοήθεια γλάσου ένα μικρό αστέρι όρθιο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.sweetly.gr/2014/12/gingerbread-biscota-me-meli/#more-3370

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *