Πανετόνε από το “ZucΚer my art”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά

14 γρ. ξηρή μαγιά
870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
340 γρ. βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. ξανθές σταφίδες (τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά στο νερό και κατόπιν τις στραγγίζουμε)
75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
ξύσμα πορτοκαλιού
ξύσμα λεμονιού

 

 

Εκτέλεση


Ανακατεύουμε τη μισή μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό σε ένα μπολ, μέχρι να διαλυθεί και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα, για 8-10 λεπτά. Ανακατεύουμε στο μείγμα 70 γραμμάρια από το αλεύρι μέχρι να μαλακώσει, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και 60 ml χλιαρό νερό και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.

Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά.

 

https://www.facebook.com/ZAXsugART/photos/a.361004717347845.84490.360996024015381/723655234416123/?type=1&theater

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)</p>
<p>Υλικά<br />
 14 γρ. ξηρή μαγιά<br />
 870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις<br />
 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου<br />
 200 γρ. ζάχαρη άχνη<br />
 340 γρ. βούτυρο<br />
 2 κρόκοι αυγών<br />
 2 κ.σ. μέλι<br />
 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας<br />
 250 γρ. ξανθές σταφίδες (τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά στο νερό και κατόπιν τις στραγγίζουμε)<br />
 75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα<br />
 ξύσμα πορτοκαλιού<br />
 ξύσμα λεμονιού<br />
Εκτέλεση<br />
Ανακατεύουμε τη μισή μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό σε ένα μπολ, μέχρι να διαλυθεί και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα, για 8-10 λεπτά. Ανακατεύουμε στο μείγμα 70 γραμμάρια από το αλεύρι μέχρι να μαλακώσει, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. </p>
<p>Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και 60 ml χλιαρό νερό και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες. </p>
<p>Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.</p>
<p>Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες. </p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *