Λαμπροκουλούρα, από τον Γιώργο Τσούλη!







ΜΕΡΙΔΕΣ6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ1Ω 30Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ45Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ3/5
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο
200 ml ηλιέλαιο
100 ml γάλα, πλήρες
14 γρ. μαγιά, ξερή
1 κ.γ. αλάτι
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
250-300 ml νερό, χλιαρό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Για το σερβίρισμα:
Σουσάμι
Πασχαλινά αυγά
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
2Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
3Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το ηλιέλαιο και το μείγμα με τη μαγιά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
4Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
5Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και με τα χέρια την ανοίγουμε ελαφρώς. Έπειτα την κόβουμε τη με ένα μαχαίρι στη μέση, σε δύο ίσια κομμάτια.
6Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το κόβουμε και αυτό στη μέση. Πλάθουμε τα δύο νέα κομμάτια με τα χέρια μας σε μακρόστενες λωρίδες.
7Τυλίγουμε τη μία γύρω από την άλλη, σχηματίζοντας έτσι μία πλεξούδα. Τη μεταφέρουμε σε ένα τα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα δημιουργώντας έναν κύκλο διαμέτρου 30 εκ. περίπου.
8Παίρνουμε το άλλο μισό της αρχικής ζύμης και το χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενες λωρίδες και δημιουργούμε δύο διαφορετικές πλεξούδες. Παίρνουμε τις πλεξούδες και τις τοποθετούμε στο ταψί κάθετα και οριζόντια, δημιουργώντας ένα σταυρό, στα πλαίσια του κύκλου.
9Τέλος, λαδώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της λαμπροκουλούρας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τοποθετούμε ένα πασχαλινό αυγό στο κέντρο του σταυρού.
10Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30-35 λεπτά.
11Μόλις φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
12Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστή.
Δείτε πως να ”πλέξετε” τη λαμπροκουλούρα.
- #tsoulotip: Επιλέγουμε να βαθύ ταψί για να ψήσουμε τη λαμπροκουλούρα, ώστε όταν την καλύψουμε με τη μεμβράνη για να φουσκώσει να μην ακουμπάει πάνω της. Δείτε πως να ”πλέξετε” τη λαμπροκουλούρα.











Ίσως σας ενδιαφέρουν :
"Πως να βάψεις τα πασχαλινά αυγά με ντεκουπάζ", από την Ελενα Χονδρογιάννη και το elenacooks.gr!
Αυγά βαμμένα με κλωστές φλός από τις "Μαγειρικές Διαδρομές"!
Λαζαράκια, από τον Γιώργο Τσούλη!
"Θέλουν ψυγείο τα πασχαλινά αυγά; Πόσες μέρες αντέχουν", από το icookgreek.com!
Γλυκό Πάσχα, από τον Στέλιο Παρλιάρο!
"Πώς να φτιάξετε τσουρέκι πλεξούδα ή ψωμί της Λαμπρής με 6 κορδόνια ζύμης. " από το "Cookbox" !
Αφήστε μια απάντηση