“Μελαχρινή” σιροπιαστή νηστίσιμη, από το sintayes.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια συνταγή για ένα νόστιμο σιροπιαστό νηστίσιμο γλυκό. Μελαχρινή με μπόλικο σιρόπι. Ένα γλυκό για όλες τις ώρες και για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

 

  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί *
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • Για το σιρόπι:
  • 500 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • Για πασπάλισμα [προαιρετικά]: ψιλοκομμένα καρύδια, φυστίκια Αιγίνης

 

Εκτέλεση συνταγής

 

  1. Λαδώνω ένα ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C κατά προτίμηση στον αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
  3. Κάνω  μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
  4. Αδειάζω στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  5. Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 – 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζω προαιρετικά με τριμμένα καρύδια σκέτα ή και φυστίκια Αιγίνης  και σερβίρω.

 

 

* Προαιρετικά για πιο ελαφριά γεύση, βάλτε 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

φούρνου συνταγές σιρόπι νηστίσιμη μελαχρινή καρύδια επιδόρπια γλυκά με σοκολάτα γλυκά

Πηγή:εδώ

 

 

https://www.sintayes.gr/syntages/melachrini-siropiasti-nistisimi/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *