Ταχινοπιτάκια, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Νηστίσιμα και υπέροχα!

ΤΕΜΑΧΙΑ :12

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : 15Λ

ΑΝΑΜΟΝΗ: 1Ω 30Λ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1Ω

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1/5

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

60 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

9 γρ. ξερή μαγιά

¼ κ.γ. μαστίχα

120 ml χλιαρό νερό

60 ml ελαιόλαδο

30 ml χυμό πορτοκαλιού

 

Για τη γέμιση:

150 γρ. μέλι

150 γρ. ταχίνι

100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

6 γρ. κανέλα, τριμμένη

 

Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα, τριμμένη

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες41121%
ΒΑΖΑΛίπος11.9g17%
ΒΑΖΑKορεσμένα1,7g5%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες7g14%
ΒΑΖΑYδατάνθ.71.5g28%
ΒΑΖΑΣάκχαρα32.5g36%
ΒΑΖΑΑλάτι0g0.00%
ΒΑΖΑΙνες2.7g11%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για τη ζύμη:  Βάζουμε στο multi τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
2Ύστερα, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε 5 λεπτά περίπου στην άκρη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
3Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο, μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
4Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.
5Αφού φουσκώσει η ζύμη, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους 50 εκατοστών.
6Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της με ένα κουτάλι το ταχίνι, το μέλι, ρίχνουμε τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα.
7Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του ζυμαριού τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και τσιμπάμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια ώστε το τελείωμα της να κλείσει καλά.
8Έπειτα, με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 10–12 ίσες κάθετες φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35×25εκ. και τοποθετούμε μέσα τα ρολάκια σε κάθετη διάταξη το ένα δίπλα στο άλλο.
9Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα και αφήνουμε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
10Κατόπιν, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά.
11Τέλος, αφαιρούμε τα ταχινοπιτάκια από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
#tsoulotip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με ξηρούς καρπούς.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *