Αφράτα Χριστόψωμα από τον Άκη και το akispetretzikis.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Clock

3 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares

Οικογενειακή
Μερίδα/ες
Difficulty

1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά

Για 12 ψωμάκια:

 

· 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

· 1 φακελάκι ξερή μαγιά

· 150ml χλιαρό νερό

· 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

· 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

· 2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (το μείγμα περιέχει κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και πιπερόριζα)

· 100γρ. σταφίδες

· 5 κουταλιές της σούπας νερό

· ξύσμα από 1 πορτοκάλι

· 1 αυγό χτυπημένο

· 50γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

· 50ml γάλα χλιαρό

· 1 κρόκο αυγού

· 1 κουταλιά της σούπας γάλα

 

Για τη διακόσμηση:

 

· 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

· 50ml νερό

 

Για την επικάλυψη:

 

· 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

· το χυμό από 1 πορτοκάλι

 

 

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε ένα μπολ βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, την οποία παίρνουμε από το σύνολο των 50 γραμμαρίων, με τη μαγιά και τα 150ml χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά κι αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει το μείγμα στην επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
  • Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε τις σταφίδες με τις 5 κ.σ. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σ’ ένα μπολ και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
  • Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.
  • Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες , το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο όπου ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το χτυπημένο αυγό, το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό γάλα.
  • Χρησιμοποιώντας μια λεπτή ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε το μείγμα ώσπου να ενωθεί σε ζύμη. Τη βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη. Τοποθετούμε σε καθαρό αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
  • Αφού περάσει 1 ώρα, βγάζουμε και πάλι τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνοντας ελαφρά την ξεφουσκώνουμε και την επαναφέρουμε στο αρχικό της μέγεθος. Τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια (βγαίνει περίπου 75γρ. το καθένα).
  • Φτιάχνουμε στρογγυλά ψωμάκια που τα τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 40 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C με αέρα και ετοιμάζουμε τη διακόσμηση φτιάχνοντας ένα ζυμαράκι μόνο με το αλεύρι και το νερό. Πλάθουμε 24 μικρά κορδόνια περίπου 5 χιλιοστά σε πάχος και 8 εκατοστά σε μήκος το καθένα.
  • Στη συνέχεια διαλύουμε τον κρόκο ενός αυγού με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα φουσκωμένα ψωμάκια. Τοποθετούμε από 2 κορδόνια σε κάθε ψωμάκι φτιάχνοντας Σταυρό. Αλείφουμε και τους Σταυρούς με αυγό.
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 15 με 20 λεπτά ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Τέλος, για την επικάλυψη, βάζουμε τη ζάχαρη με το χυμό του πορτοκαλιού σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το σιρόπι. Τότε είναι έτοιμο. Αλείφουμε τα ψωμάκια μας με το σιρόπι αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο.
  • Είναι τέλεια…!!
Tip
Προσοχή στο ψήσιμο! Αν τα παραψήσουμε δεν θα γίνουν αφράτα!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *